ЕСО покани Домусчиев и сие на урок по математика на следващия протест

12719
ЕСО покани Домусчиев и сие на урок по математика на следващия протест
Снимка: БГНЕС

След като вече цяла седмица работодателските организации настояват, че протестът им от 26-ти юни е „отразен неправилно”, Електроенергийният системен оператор (ЕСО) също взе отношение.

Според АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ е имало „прозрачни манипулации” на данните от ЕСО за товара на мрежата по времето на протеста. Товарът в мрежата е паднал със 160 мегаватчаса, което илюстрира красноречиво мащаба на протеста, заявиха работодателите.

От БСП обвиняват властта, че с нов фонд точи държавни енергийни предприятия

Създаването на Фонд за сигурност на електроенергийната система цели да се парира трупането на дефицит в системата на енергетиката. Това...

С цел да превъзмогнем спекулациите по темата, ви каним в удобно за вас време в диспечерската зала на Централното диспечерско управление (ЦДУ), за да се запознаете с методологията на отчитане на товарите, пише в официално писмо на ЕСО. От ЕСО уверяват, че информацията за товара на мрежата е коректно подадена – така, както е регистрирана в реално време в ЦДУ. ЕСО напомня и, че таблицата в секция „Диспечиране” на сайта на оператора отразява брутния товар на елекроенергийната система. Операторът предлага и при бъдещи протести работодателите да излъчват свои представители, които да наблюдават в реално време промяната на данните в диспечерската зала.

Припомняме, че в петък, 26 юни, след среща при енергийния министър Теменужка Петкова, заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков посочи, че товарът на мрежата при протеста е паднал с 46 мегаватчаса. Това се равнява на около три слънчеви парка. Станков цитира оперативните данни на ЕСО в реално време. Интересен факт е, че още тогава Васил Велев от АИКБ заяви, че товарът бил паднал с повече от 150 мегаватчаса по време на протеста. Той уточни и, че данните на ЕСО трябвало да се гледат „в по-широки граници”, тъй като имало изключване на мощности от 10:30 до 12:30, макар официално протестът да беше обявен за периода 11:00 – 12:00 часа на 26-ти юни. На изричен журналистически въпрос кои данни са верни, министър Теменужка Петкова каза: „Тези на ЕСО”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com