ЕСО не е извършил и половината от планираните за годината ремонти на електромрежата

6408
ЕСО не е извършил и половината от планираните за годината ремонти на електромрежата
Снимка: Getty Images / Guliver

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) не е изпълнил и половината от планираните ремонти за тази година, но проблеми с тока в зимните курорти няма да има. Това заяви Иван Йотов, изпълнителен директор на ЕСО пред БНР повод започналите преди ден проверки на Министерството на енергетиката за готовността на държавния оператор на преносната електроенергияна мрежа и трите частни електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про".

Преди ден министърът на енергетиката теменужка Петкова посети център на ЧЕЗ в Къстендил, където се запозна с извършената от компанията програма за подготовка за зимния сезон.  

ЕСО покани Домусчиев и сие на урок по математика на следващия протест

След като вече цяла седмица работодателските организации настояват, че протестът им от 26-ти юни е „отразен неправилно”, Ел...

Държавното дружество е изпълнило около 40 на сто от предварително планираните ремонти. Останалата част от инвестиционната програма се изпълнява в момента и ремонтите на съоръженията ще приключат до края на годината, увери Йотов. Той допълни, че "хората могат да бъдат спокойни по отношение на преносната мрежа на държавата“.

ЕСО активно почиства и просеки, за да бъде избегната ситуацията от тази зима, когато заради обилен снеговалеж паднаха дървета и прекъснаха мрежата както на енергийния оператор, така и на електроразпределителните дружества.

При ситуацията от миналата зима проблем са били не просеките, а дърветата извън тях, защото  сервитутът не е достатъчно голям, каза Иван Йотов. По думите му за разширяването на просеките има голям отпор от екологични организации.

"Може да си направите една сметка, че в един километър просека, ние, за да я разширим, би трябвало да изсечем над 1600-1700 дървета. Без разрешение и съдействие от Министерството на земеделието не можем да го направим", каза Йотов.

По искане на ЕСО ще бъдат ограничени ВЕИ мощности в Западна България

От 10 до 17 ч. днес, по искане на държавния „Електроенергиен системен оператор", ще бъде ограничено производството на електрическ...

В началото на седмицата Министерството на енергетиката започна проверка за подготовката на дружествата – електроразпределителните и ЕСО за зимния сезон.

Първите разчети сочат, че дружеството е на печалба, каза Иван Йотов без да даде повече подробности за финансовите резултати. Той допълни, че това положение може да се задържи, но зависи от множество фактори, сред които развитието на енергийните пазари в съседните държави, решенията на енергийния регулатор и други.

"Смятам, че до края на годината тенденцията за печалба ще остане такава", допълни директорът на ЕСО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика