ЕС прие директива, с която се намеси директно в схеми като тези от КТБ

10430
ЕС прие директива, с която се намеси директно в схеми като тези от КТБ
Снимка: БГНЕС

До две години България задължително трябва да е направила централен регистър с имената на действителните собственици на всички български фирми. Това гласи европейска директива за борба с прането на пари, вече одобрена от Европейския съвет и Европейския парламент.

Четвъртата директива срещу изпирането на пари за първи път ще задължи страните членки да поддържат централни регистри с имената на действителните собственици на търговски дружества и други юридически лица, както и на тръстове. Под "действителен собственик" се има предвид кой всъщност притежава и контролира компанията и нейните дейности и в крайна сметка разрешава сделки, независимо дали собствеността се управлява директно или чрез упълномощено лице.

Бисеров реализирал класическа схема за пране на пари

Христо Бисеров и Ивайло Главинков имат три месеца, за да предоставят пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество декл...

За да получи достъп до регистъра, всеки гражданин или организация (например разследващи журналисти или неправителствени организации) при всеки случай трябва да докаже „законен интерес“ за предполагаемо пране на пари и финансиране на тероризма и за предшестващи престъпления като корупция и данъчни измами. Тези лица могат да получат достъп до информация за името на действителния собственик, месец и година на раждане, националност, държава на пребиваване и детайли за собствеността. Изключения за правото на достъп са възможни, но само „в отделни случаи и при изключителни обстоятелства“.

Текстът предвижда специални правила за информацията, отнасяща се до политически значими личности, т.е. хора, изложени на по-висок риск от корупция, заради заеманите от тях политически позиции. Това включва президенти, членове на правителството, върховни съдии, депутати, както и членовете на техните семейства.

Когато налице са такива високо рискови бизнес отношения с подобни лица, трябва да се предприемат допълнителни мерки, като например да се установи източникът на богатството и на средствата, се посочва в директивата.

Вижте в Expert.bg кой ще има достъп до информацията за истинските собственици на съответните фирми

Вместо Брендо, прокуратурата търси за пране на пари "неизвестен извършител"

След като вчера бе съобщено, че Софийската градска прокуратура е прекратила разследването срещу Евелин Банев и бившата му съпруга Мони...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика