ЕС може да не ни възстанови 1,5 млрд. лева по ПРСР

24142
ЕС може да не ни възстанови 1,5 млрд. лева по ПРСР
Снимка: Getty Images/Guliver

Като мерки за компенсации заради руското ембарго ще предприемем необходимото. Преките щети от ембаргото са около 5-10 млн. лева, но ще искаме обезщетение и за косвени щети. Това заяви земеделският министър Васил Грудев.

МЗХ все още не знае колко точно ще е обемът на исканото обезщетение, тъй като „ситуацията на пазара е динамична”, добави Грудев. От ЕК вече одобриха общо 125 млн. евро за обезщетение в целия Съюз заради руското ембарго.

Биотехнолог временно ще отговаря за ПРСР

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” – РА (ДФЗ) Атанас Добрев назначи Атидже Алиева-Вели временно да отговаря за...

Като една от силно засегнатите стоки беше посочен българският домат. Заради ембаргото в Русия, сега в България има засилен внос на полски домати. На борсата в Слатина доматите се продават около 1,20 лева за килограм.

Заради неразбориите в селското стопанство още няма избран сертифициращ орган по Програмата за развитие на селските райони. Година и половина Държавен фонд „Земеделие” няма сертифициращ орган и резултат е, че над 1,5 млрд. лева не са одитирани и заверени. До 30 януари тези средства трябва бъдат сертифициране – иначе ЕС няма да ги възстанови. В момента тече трета процедура за избор на сертифициращ орган и тя отново е спряна заради обжалване пред КЗК, посочи Грудев.

По темата със сечта с горите, министър Грудов посочи като единствена мярка срещу незаконната сеч контрола. Надявам се, че след смяната на директора на Изпълнителната агенция по горите ще успеем да опазим ефективно горския масив в България, заяви Грудев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Не по-малко скандална е ситуацията и в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултура (ИАРА). Там протежето на ДПС Майдън Сакаджиев, което вече беше свалено от поста, само през миналия месец е уволнил 40 души. Бившите служители на ИАРА искат на Сакаджиев да се търси наказателна агенция.

МЗХ: България няма да изгуби 1 милиард лева по ПРСР

Страната ни няма да изгуби 1 млрд. лева вследствие на забавеното договаряне на проектите от мерки 311 и 312 от Програмата за развитие...

От своя страна Грудев посочи, че уволнението на Сакаджиев не е направено само заради това дерибействане. През последната година от 200 души експерти в ИАРА са уволнени 100. Земеделският министър не пожела да се ангажира дали това е направено, за да има послушни хора за ДПС. Грудев заяви, че не е проверил дали всички новозначени са членове на ДПС. Няма лошо да си член на която и да е партия, но аз не съм намерил отговор на въпроса защо е било необходимо да се освободят 100 от общо 200 души, каза министърът.

Васил Грудев заяви, че е спрял всички обществени поръчки на МЗХ, които изглеждат подозрително. Такъв пример е обществена поръчка за анализ на една дирекция на министерството – дирекция „Развитие на селските райони”. Поръчката е за 80 хил. лева. Такива поръчки имаше доста, каза министърът. Част от парите за такива поръчки идват от бюджета на МЗХ, а другата – от Европа, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика