ЕК се съгласи АМ "Хемус" да влезе в ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура"

22533
ЕК се съгласи АМ "Хемус" да влезе в ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура"
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия e убедена в значимостта на АМ "Хемус" за България. Това стана ясно след края на поредния кръг неформални преговори на служебния министър на транспорта Николина Ангелкова за новата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020 г (ОПТТИ), които се проведоха днес в Брюксел., предаде БГНЕС

"Най-трудно беше да убедим ЕК за включването на АМ "Хемус" в обхвата на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура", но след множеството разговори вече виждаме разбиране от тяхна страна колко е важно за България да бъде изградена магистралата", каза Ангелкова. По думите й проектът ще допринесе за развитието на Северна България и има много висока проектна готовност, съобщиха от МТИТС.

"В случай, че имаме финансиране, още следващата година можем да започнем строителство в участъка от Ябланица до Ловеч", допълни Ангелкова. Всичко това превръща проекта в много реалистичен вариант за бързо усвояване на средства по новата оперативна програма, като същевременно допринася за постигне на баланс на инвестициите между Северна и Южна България.

По време на днешните разговори е било обсъждано и нивото на подготовка на Мултимудалната транспортна стратегия, по която експерти на министерството работят съвместно с Джаспърс, както и въпросите, касаещи допълнителното финансиране за бюджета на програмата. По тази причина, още следващата седмица, ще бъде проведен видео конферентен разговор между представители на ЕК, ЕИБ, Джаспърс и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за обсъждане на двете теми.

Проектът за изграждане на АМ "Хемус" е включен в предложения на ЕК вариант на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура", като е разделен на три етапа с обща индикативна стойност 780 млн. евро. Предвижда се частта от Ябланица до пътя Русе - Велико Търново да се финансира от оперативната програма, а остатъкът до Белокопитово – със заем от ЕИБ. Включването на АМ "Хемус" в обхвата на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020 г. не нарушава постигнатия баланс между пътни и жп проекти. Продължава работата по подготовката на всички останали приоритетни обекти, които са включени в обхвата на новия програмен период на програмата.

"Автомагистрали – Черно море" на протест в София, ако замразят "Хемус"

Колективът на „Автомагистрали - Черно море" АД - Шумен, е в готовност за синдикални и граждански действия и в София, за да защити...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика