ЕК отблокира милиони за София Тех Парк

16542
ЕК отблокира милиони за София Тех Парк
Снимка: Thinkstock/Guliver

83 млн.лв. за първия Научно-технически парк в България ще бъдат отблокирани от Европейската комисия. Днес в Министерство на икономиката беще получено официалното писмо от Главна дирекция “Конкуренция" на ЕК, с което се потвърждава пренотификацията на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на парка, съобщиха от МИЕ.

Миналата седмица министърът на икономиката Божидар Лукарски подписа писмото, с което Държавата в лицето на Министерство на икономиката, потвърди вече поетите ангажименти за модела на научно-технологичния парк и отговорът на Европейската комисия не закъсня. С полученото днес писмо от ЕК „София Тех Парк“ АД, като бенефициент може да получи аванс по договора, както и да започне да възстановява извършените разходи.

Лукарски: Няма да губим пари по "Конкурентоспособност"

Отстранили сме забележките на ЕК по отношение на ОП „Конкурентоспособност“, дали сме нашия проект за оперативна програма и ...

Процедурата по пренотификация продължи почти две години и беше движена от четири екипа на Управляващия орган на ОП “Конкурентноспособност”. “Това е голям успех за „София Тех Парк“ и за България. Освен, че започва усвояването на средства, завършването на процедурата е сигнал към бизнеса, че Научно-технологичният парк ще се случи и очакваме интересът към проекта още повече да се засили”, каза Лукарски.

В началото на декември предстои първа копка на Иновационния форум и паркинг сградата в Научно-технологичния парк. Договорите с изпълнителите за тях бяха подписани в началото на септември 2014.

Първият частен инвеститор, българската иновационна компания Walltopia, също предстои да обяви дата за започване на строителството на техния Collider Activity Centre отново през декември.

Припомняме, че президентът Росен Плевенлиев официално даден старт на изграждането на парка през лятото. 

Плевнелиев даде начало на изграждането на "София Тех Парк"

Динамичното време, в което живеем, предопределя необходимостта от стратегически решения за подпомагането развитието на бизнеса и наукат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика