ЕК официално ни вдигна мерника заради "Южен поток" и ЕРП-тата

39380
ЕК официално ни вдигна мерника заради "Южен поток" и ЕРП-тата

България вече е обект на специална европейска процедура заради "Южен поток". Процедурата не е наказателна, а спомагателна и резултатите от нея ще определят евентуални следващи мерки от страна на Европейската комисия, предаде БГНЕС.

По време на последното заседание на Министерския съвет премиерът Пламен Орешарски де факто си призна за специалното внимание на ЕК. Оказа се обаче, че официалното стартирането й е изпратено до българските власти още в средата на април.

Процедурата е предизвикана от намеренията на управляващите за промени в Закона за енергетиката и въвеждането на термина "морски газопроводи", уточниха експерти от Еврокомисията, като обясниха, че опитите даден газопровод или част от него да излезе извън обхвата на европейското енергийно законодателство представляват сериозен проблем. Самата процедура, наречена "EUpilot", е направляваща и има за цел да реши проблемите, свързани с прилагането на европейското законодателство, както и да подобри комуникацията между съответната страна и Европейската комисия.

Процедурата предвижда 10 седмици за отговор от засегнатата държава и още 10 седмици, в които службите на комисията решават как да действат по съответния казус. В този случай България трябва да отговори между средата и края на юни, а решението и евентуалните мерки на Брюксел ще бъдат факт в края на август или началото на септември.

Говорителката на еврокомисаря Гюнтер Йотингер - Сабине Бергер каза, че може само да потвърди, че въпросната пилотна процедура е започнала и че тя не е наказателна. Комисията обаче няма практика да дава подробности на този етап от процеса, на който само задава въпроси към съответната страна.

Аналогична "пилотна процедура" Европейската комисия е започнала и заради плановете за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества. За нея важат същите правила и срокове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика