ЕК няма да компенсира млекопроизводителите за загубите от руското ембарго

6885
ЕК няма да компенсира млекопроизводителите за загубите от руското ембарго
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейската комисия (ЕК) засега не възнамерява да компенсира българските млекопроизводители, заради спада на цените на суровината и загубите им от руското ембарго, наложено вследствие на санкциите на Европейския съюз спрямо Русия. Това става ясно от писмения отговор на земеделския министър Десислава Танева на парламентарен въпрос, предаде БГНЕС.

Преди седмица стана ясно, че загубите в млечния сектор от продължаващата една година ембарго възлизат на 44 млн. лв.

За да спре контрабандата, Русия ще унищожава стоки от ЕС на границата

Руският президент Владимир Путин се съгласи с предложението на министъра на селското стопанство Александър Ткачев стоките от ЕС, попада...

"Въпреки категоричното нежелание на Европейската комисия да признае, че секторът на млякото е в криза, страните от Вишеградската група (Полша, Унгария, Чехия, Словакия) и България, Румъния и Словения се договориха да продължат съвместните си действия пред Комисията за въвеждане на конкретни мерки за млечните сектори в тези страни (мерки с регионален характер). През август 2015 г. ще се проведе следващата среща на страните от Вишеградската група и България, Румъния и Словения, където ще продължат обсъжданията по темата, както и съвместните действия на страните", посочва в отговора си министър Танева и уточнява, че групата от седем държави подготвят съвместно писмо до европейския комисар по земеделието Фил Хоган, който преди месец посети София.

От отговора на земеделския министър става ясно още, че България по никакъв начин не може да се възползва от мерките, които ЕК е предложила на страните членки като компенсации заради руското ембарго. Мерките, предлагани от Брюксел и включващи интервенционно изкупуване и частно складиране на обезмаслено сухо мляко и масло, изобщо не са приложими спрямо България поради спецификата на нейното производство на мляко и млечни продукти. В същото време няма механизъм, по който млекопроизводителите да бъдат компенсирани чрез финансова помощ.

"В Европейското законодателство за пазарна подкрепа на продуктовите сектори мляко и месо няма разписана възможност за компенсация на участниците в тези сектори въз основа на оценка на косвените (индиректни) загуби от увеличен натиск на вътреобщностния пазар", посочва земеделският министър и изразява надежда, че след засиления натиск ЕК все пак може и да реши да въведе временна извънредна подкрепа като компенсация за загуба на доход за производителите на краве мляко.

В края на май Танева призна за срив на изкупните цени на кравето мляко. "Действително пазарите на мляко, както в България така и в целия ЕС от месец септември 2014 г., заради основна причина налагането на ембарго на Русия за внос на млечни продукти. От месец януари 2015 г. изкупните цени на кравето мляко достигнаха най-ниските си нива за последните 5 години, а цената за месец март е 15% по-ниска спрямо 1 година по-рано", каза тогава министърът на земеделието и храните.

Млечният бранш очаква фалити заради санкциите срещу Русия

С близо 10% е спаднал износът на български стоки към Русия, година след въвеждането на ембарго за стоки от Евросъюза. Около 15% от пр...

Като мярка за справяне със ситуацията България обмисляше искане за удължаване на периода на усвояване на средствата от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 до средата на 2016 г. По регламент последните разплащания трябва да се извършат до края на годината, а заявките за плащания по проектите трябва да стане най-късно до средата на октомври месец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика