ЕК и ЕБВР са доволни от процеса по извеждане на употреба на блоковете на Козлодуй

10502
ЕК и ЕБВР са доволни от процеса по извеждане на употреба на блоковете на Козлодуй

Положително впечатление изразиха представителите на Европейската комисия и Европейската банка за възстановяване и развитие с напредъка на дейностите по проекта за извеждане от експлоатация на спрените блокове в АЕЦ „Козлодуй“, съобщават от Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДПРАО).

На 26 март 2015 г. на площадката на блокове 1-4 се състоя планирано заседание на Мониторинговия комитет на Международен фонд „Козлодуй” по повод реализацията на дейностите, свързани с извеждането от експлоатация на спрените ядрени мощности на атомната централа. В рамките на програмата си в Козлодуй представителите на ЕС проведоха голям технически обход, по време на който получиха възможност да видят напредъка на дейностите по демонтаж в Машинна зала на 1-4 блок и на подготвителните дейности за старт на работата по извеждане в Реакторно отделение. Те посетиха и площадката на новостроящия се Цех за раздробяване и дезактивация на материали, получени вследствие извеждането, както и Цеха за преработка на РАО от експлоатацията на блоковете на АЕЦ и площадката за временно съхранение на РАО „Варово стопанство”.

Поправките на ОВОС на новото хранилище за отпадъците на Козлодуй са одобрени

Държавата одобрява всички допълнения относно оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) за строеж на национално хранилище за ниск...

В края на работната среща един от представителите на ЕК Саймън Мърфи обобщи резултатите и впечатленията си така: „Видяхме реалния прогрес на дейностите по демонтаж, който е все по-добър. Мисля, че това е една хубава атестация за цялостната Програма за извеждане от експлоатация в „Козлодуй”.

Припомняме, че през декември 2014 г. по време на предишната работна среща с представителите на ЕБВР, чуждестранните експерти дадоха висока оценка както на работата на ДП РАО, така и на целесъобразното разходване на средства от МФ „Козлодуй“ от страна на Предприятието. Положителна оценка за целесъобразността и прозрачността при усвояването на европейските средства по проектите в ДП РАО дадоха преди време и одиторите от Европейската сметна палата и OLAF.

В момента ДП РАО изпълнява 21 проекта по 33 договора, подпомагащи процеса по извеждане от експлоатация. Проектите се финансират и наблюдават от Европейския съюз (ЕС). Оперативни срещи за разглеждане на хода им се провеждат два пъти годишно преди Асамблеята на донорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика