ЕК: "Газпром" си е договорила "нечестна" цена за доставка на газ за България

15790
ЕК: "Газпром" си е договорила "нечестна" цена за доставка на газ за България

"Газпром" може да е постигнал монополната си позиция на пазара в Централна и Източна Европа посредством несвързани едно с друго споразумения с клиентите си по газопреносната мрежа. Тези споразумения на руския енергиен монополист вероятно са обвързани с условието за доставка на природен газ, заяви европейският комисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от EurActiv.

Според Вестагер предварителното проучване е показало, че руският енергиен гигант е разделил пазарите на отделните държави в Централна и Източна Европа, като не е позволил да има препродажба на негов газ от други компании. Това е помогнало на „Газпром” да си извоюва „нечестни” цени в отделни страни-членки, включително в България.

Гърция не смята да се отказва от "Турски поток"

Гърция не възнамерява да се откаже от изграждането на разклонението на "Турски поток" в страната. Това заяви гръцкият министър на инду...

Припомняме, че официално цената за доставка на природен газ от "Газпром" за България не е известна, защото няколко правителства обявяват договора за търговска тайна. Има предположения, че плащаме 500-600 долара на 1000 кубични метра газ.

Брюксел и „енергийна” България

Еврокомисарят каза още, че действително ЕК още не е решила дали договорите с американските централи са форма на държавно подпомагане. Разбрахме, че тече процес на предоговаряне на тези контракти, показа информираност Вестагер. И добави, че ако има нарушение, ЕК ще се погрижи средата на конкуренцията да бъде нормализирана.

Пред европейското издание Вестагер потвърди, че ЕК вече е разгледала обясненията на БЕХ, „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз” относно два отделни случая за нарушаване на антитръстовото европейско законодателство. В случая с БЕХ става въпрос за договори за доставка на нерегулирания пазар, а в случая с „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз” – за косвен отказ на достъп до газова инфраструктура. Отделно комисарят уточни, че тъй като КЕВР не е уточнила в свой сигнал подробности около държавната схема за подпомагане на ВЕИ, сега Брюксел събира информация. Подкрепяме развитието на ВЕИ сектора, но не и за сметка на прекомерна компенсация, която би изкривила и европейските пазари, подчерта Вестагер.

"Газпром" започва строителството на морския участък от "Турски поток"

"Газпром" е взел решение за началото на строителството на морския участък от газопровода "Турски поток", оповести директорът на компани...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com