Държавният ни дълг расте с около 8 млрд. лв. за една година

5005
Държавният ни дълг расте с около 8 млрд. лв. за една година
Снимка: БГНЕС

Дългът на България нараства с около 8 млрд. лв. за една година. Според изнесените днес предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) дългът на сектор „Държавно управление” се увеличава от 14,7 млрд. лв. през 2013 г. на близо 22,7 млрд. лв. през 2014 г. В процентно отношение това е увеличение от 18,3% на 27,6% от брутния вътрешен продукт (БВП), сочат статистическите данни.

В края на миналата година дългът на страната нарасна силно заради проблема с Корпоративна търговска банка (КТБ). През декември бе поет междубанков заем от 1,5 млрд. евро, с голяма част от които се изплащат гарантираните депозити от банката с отнет лиценз, припомня БНР. Този дълг вече е платен, но през тази година, след като бе рефинансиран чрез тройната емисия еврооблигации за повече от 3 млрд. евро. През януари пък страната ни имаше голямо погашение по т.нар. "дълг на Милен Велчев".

Към края на миналата година или момента, към който са обобщени предварителни данни на националната статистика, се отчита междубанковият заем преди плащането, както и облигационната емисия, поета миналата година за плащането през януари.

В сектор "Държавно управление" отчита бюджетен дефицит от 2,3 млрд. лв. или 2,8% от БВП.

Външният ни дълг хит на международните пазари

Българските дългови книжа са най-търгуваните на международните пазари, съобщиха от Министерството на финансите. След първоначалното из...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com