Държавен вестник обнародва ратификацията на дълга

16704
Държавен вестник обнародва ратификацията на дълга

В броя си от днес (27 февруари) Държавен вестник обнародва ратификацията на дълга от 16 млрд. лева.

В изданието е обнародван Закона за ратификацията за тегленето на нов дълг в размер 8 млрд. евро, подкрепен само преди два дни с гласовете на 161 депутати от ГЕРБ, РБ, ДПС, АБВ и БДЦ, но не и останалите договори - с агентите. Това означава, че изглежда няма шанс решението да бъде отменено, освен ако Конституционният съд не се произнесе.

Първанов не вярва на Горанов за дълга, ще подаде оставка от АБВ

Без съмнение има промяна на позицията на АБВ за новия заем и искам да се извиня на нашите избиратели за този факт. Парламентарната ни г...

Президентският указ за обнародване е издаден от Росен Плевнелиев още на 25 февруари. Той вече обяви, че вето няма да има, въпреки настояването на БСП.

От парламентарната трибуна Мая Манолова настоя да е ясно за какво ще се използва всяка стотинка от този дълг, информира БГНЕС. В допълнение тя призова председателят на НС да направи необходимот, за да бъдат обнародвани и договорите с агентите.

Манолова обясни, че когато става дума за международен договор за поемане на задължения от 16 млрд. лева, които ще натоварят българските семейства за години наред, те имат право да знаят колко ще се плати на дилърите, които са адвокатските кантори, какви комисионни ще получат и т.н. "Червените" настояват всички тези договори да бъдат обнародвани, за да могат да сезират Конституционния съд, тъй като в момента това не е възможно.

Утре (28 февруари) от 12:00 до 14:00 ще се проведе граждански протест под надслов „Не на дълговото робство”. Той ще тръгне от сградата на БНБ, а маршрутът ще е по бул. „Цар Освободител” до площад „Народно събрание”.

Плевнелиев попари надеждите на БСП за вето върху новия дълг

Не обмислям налагане на вето. Не може да се прави паралел по никакъв начин между ситуацията на връщането от мен на бюджета на правите...

Протестът е срещу одобрения договор за посредничество за вземане на 16 млрд. лева външен заем в периода 2015-2017 година. Според организаторите това е безотговорен акт. Те искат България „да преустанови практиката на вземане на необосновани външни кредити, заробващи страната ни и да си върнем паричния суверенитет”. И предупреждават, че на протеста не се допускат знамена на политически партии.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com