Държавата плаща за санирането първо на блокове с над 36 апартамента

49288
Държавата плаща за санирането първо на блокове с над 36 апартамента
Снимка: БГНЕС

Националната програма за безвъзмездното финансиране за саниране на жилища ще бъде ограничена до панелните и стоманобетонните сгради, които са с не по-малко от 36 обекта с жилищно предназначение. Блоковете с под 36 жилища също ще бъдат санирани, но на по-късен етап. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде "Фокус".

На основата на привлечения ресурс Българската банка за развитие ще предостави ресурс през общините на сдруженията на собствениците и на всяка една сграда, която желае да се включи в този процес. "Ангажиментът на етажната собственост като участник и основен бенефициент на това държавно субсидиране е съгласно Закона за управление на етажната собственост да регистрира Сдружение на собствениците в изпълнение на закона”, обясни Павлова.

Държавата дава 100% от парите за саниране

Всички собственици на апартаменти в многофамилни жилищни сгради ще могат да ги обновят енергийно с помощта на държавата и общините, каз...

„Заявявайки своя интерес и получавайки одобрение от общината, сдружението трябва да даде своето съгласие от негово име общината да извърши всички необходими съпътстващи дейности за ремонт, саниране и обновяване на жилищната сграда“, допълни министърът. По думите й, от там-натам общината има ангажимент да избере изпълнители и енергийни одитори, за да се предпишат необходимите мерки за всяка една отделна сграда.

Според Павлова програмата включва пълна енергийна ефективност на сградата, подмяна на дограма и хоризонтални и вертикални щрангове. "За да постигнем максимален ефект, основната ни цел е да започнем от най-големите сгради на територията на страната. Сградата трябва да е цялата, не може да е само един вход например“, уточни Павлова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com