Държава и производители на зеленчуци се скараха колко се взема като помощ

6138
Държава и производители на зеленчуци се скараха колко се взема като помощ
Снимка: БГНЕС

Три лева за бройка – толкова достигна цената на марулите в Поликраище, което предизвика страхотни караници сред търговците. Освен марули, няма още български домати и краставици от оранжериите.

Спрямо миналата година цената на марулите е скочила до шест пъти. Производителят Данил Стефанов заяви, че още около Великден цената е била два лева, което е рекорд за последните 15 години. Той обяснява, че производителите са засяли масово по-малко марули, защото миналата година ги изкупували за по 15 стотинки на бройка.

Ще правим нов закон за храните, за да стимулираме родното производство

Изцяло нов закон за храните ще подготви Министерството на земеделието и храните. Това обеща земеделският министър Десислава Танева по в...

Според производителите причината е в студеното време тази пролет. Повече разход за отопление трябваше да има, казват производителите.

Въпрос на пазарна икономика – предлагане и търсене, коментира заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев пред Нова телевизия. Грудев отрече, че например испанските марули имат предимство заради субсидии. Той смята, че причината е в себестойността. По думите му Испания навремето е помогнала за развитието на сектор „Земеделие”. В първите седем години от членството ни в ЕС заради Общата селскостопанска политика развитието беше за зърнопроизводителите, призна Грудев. Сега усилията се съсредоточавали в производството на плодове и зеленчуци, добави той.

С около пет-шест пъти ни е намалена субсидията за плодове и зеленчуци, отвърнаха производителите от Поликраище. Намалението е от тази година, защото не можем да си платим горивата. С около 20% по-скъпи ще са доматите и краставиците, като българският домат ще е около 3 лева на едро, а розовият – 4-5 лева, казват производителите.

Абсолютно невярно твърдение, опонира Грудев. През миналата година ставката на декар за плодове и зеленчуци е 30 лева. Сега ставката е 157 лева, заяви заместник-министърът на земеделието. Производителите обаче заявиха, че три години вземали помощ за качествена продукция. Субсидията се даваше, защото в предния програмен период нямаше помощ от ЕС за плодове и зеленчуци. Тази помощ за качество обаче вече я няма. Грудев отговори, че това е частен случай, а принципната сметка е увеличена пет пъти.

Русия с условие за разрешаване на вноса на плодове и зеленчуци от ЕС

Русия може да разреши вноса на селскостопански продукти от Европа и Съединените щати. Това ще се случи при условие, че западните компан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика