Двама бивши социални министри съсипаха от критики пенсионната реформа

19602
Двама бивши социални министри съсипаха от критики пенсионната реформа
Снимка: БГНЕС

Може би най-важният аспект на договорената принципно пенсионна реформа е, че възрастта за пенсиониране ще стане 65 години – и за мъже, и за жени, като първи ще стигнат до тази граница родените през 1964 година мъже и и 1972 година жени. Първа категория ще се пенсионират на 55 години, а втора – на 60 години. Това припомни бившият социален министър Христина Христова в предаването „Лице в лице”.

Според бившия социален министър и управител на НОИ Йордан Христосков отново трета категория поема основната тежест на реформата. За първа категория беше предвидена 8 години разлика спрямо трета, а за втора – 3 години, като разчетите в частните пенсионни фондове бяха направени за тази схема. Сега с новата реформа схемата се разваля и ще е за сметка на НОИ, посочи Христосков. Той подчерта, че извън истински тежките професии в системата за сигурност другите, административните професии, трябва да се пенсионират както и колегите им

Пенсионната реформа бе приета с компромис

Правителството прие компромисен пакет с промени в пенсионната система в сряда, който предвижда по-малък ръст на осигуровките и по-леки ...

Работодателите изиграха своите карти – при 2% вноска младите не могат да получават висока пенсия от универсалните пенсионни фондове. Само тук ще има 400 млн. лева по-малко инвестиции заради днешното решение. А синдикатите не ги търсете в масовите предприятия, а не в крепостите си. В завод „Миджур” например не търсете синдикати, подчерта Христосков по адрес на взривеното предприятие през есента на миналата година.

Очаквах повече отговорност в сектор „Сигурност”. Там очаквах повече социална отговорност от синдикалните структури. Там трябваше да се реши кой работи на терен и кой зад бюро, подкрепи и Христова. Почти навсякъде, в бившите прибалтийски републики, пенсионната възраст е 60 години за хората зад бюро от първа категория труд. У нас целта е да има пенсия на 50 години и да се работи на друго място, а там често условията са по-лоши, подчерта Христосков.

Не се каза нищо за социалните пенсии, за инвалидните пенсии, изброи Христова. А Христосков добави, че е правилно да има две експертизи – здравна и професионална. Очаквам до края на годината да бъде намерено решение, но не забравяйте, че хора с увереждане и без сигурно работно място ще трябва да получат обезщетение за безработица. Дали системата може да поеме тази тежест, попита със съмнение Христосков.

Като цяло не бих нарекъл приетото днес реформа, подчерта Христосков. Системната промяна на пенсионната реформа е срещу втория стълб на пенсионната система. Има опит на правителството да вземе част от личните партиди на хората, родени след 1959 година, за да си осигури финансов комфорт. Пенсиите на родените след 1959 година от втори стълб, ако останат в универсален пенсионен фонд, ще бъдат намалени с 28%, ако не се прехвърлят изцяло в НОИ, категоричен беше бившият социален министър от кабинета на Георги Близнашки. Разбира се, това не е още заложено в текстове и трябва да се дебатира, поясни Христова. А Христосков припомни, че парите по втори стълб на хората, започнали за пръв път работа през 2015 година, се задържат и не се инвестират. Да не забравяме и решението дали да се осигуряваш и на частно или не, а ако се връщаш на частно, партидата се връща без уж натрупаните лихви, каза Христосков. Временно ще се върнат сега пари в НОИ – малко над 200 млн. лева годишно, но в бъдеще тези, които внасят малко, ще разчитат изцяло на НОИ и ще има натрупване на дългове отново, предупреди бившият министър. Накрая тези, които са отговорни и плащат повече като вноски, ще поемат бремето на хората с по-ниски вноски, които ще се обърнат към НОИ, за да си минимизират риска, завърши Христосков.

Правителството готви отстъпки по пенсионната реформа

Правителството е готово да отстъпи на работодатели и синдикати, за да бъде оформена пенсионната реформа, съобщава Mediapool след среща ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика