Драгомир Стойнев: ВЕИ-та и американските централи са основните проблеми в енергетиката

4728
Драгомир Стойнев: ВЕИ-та и американските централи са основните проблеми в енергетиката
Снимка: БГНЕС

"Два са основните проблема на българската енергетика - ВЕИ-централите, най-вече ВЕИ-производителите от вятър и слънце и двете американски централи. Това заяви в предаването „Лице в лице” бившият енергиен министър и зам.-председател на БСП Драгомир Стойнев и допълни:

„Наистина заради европейска политика през годините ние сме допуснали много грешки, ударно сме присъединявали ВЕИ централи, които са изключително скъпи, договорите с американските централи също са на доста сериозна цена и няма как НЕК да изкупува една енергия, която е много скъпа, да я продава по-евтино и да не задлъжнява. Всяка една фирма няма да устои на подобна практика”.

Някои работят за чужди партии, заяви Драгомир Стойнев

"Най-тежките думи към мен са били от Румен Овчаров, Румен Петков, Георги Първанов. Става дума за партийни интриги". Това заяви пред БТВ...

Според него, ако не е било правителството на Пламен Орешарски българската енергетика е щяла да загине.

"Ако не бяхме предприели следните действия като да намалим студения рзерв от 1000 мегавата на 500 мегавата, където може би ставаха най-големите злоупотреби, българия щеше да плаща по 8000 евро на ден, ако не бяхме разделили успешно ЕСО и НЕК, ако не бяхме създали балансиращия пазар, ако не бяхме вдигнали на два пъти цената на въглищата, ако не бе създадено дружеството Българска енергийна борса, ако не бяхме предприели първите стъпки да спрем течовете във високоефективното комбинирано производство, надали въобще щеше да има и енергетика”.

Той заяви, че е съгласен да се осветлят собствениците на ВЕИ-централите и подкрепя създаването на такъв регистър. Според него обаче е важно да се знае кои са първите собственици, защото тези предприятия са били препродавани по няколко пъти.

"Имаше две служебни правителства – едното преди правителството на Пламен Орешарски, второто беше след правителството на Орешарски, всички ходиха до Брюксел, всички искаха одит в енергетиката, даже с помощта на бизнеса се създаде и енергиен борд, в крайна сметка абсолютно нищо не се постигна", коментира Стойнев.

Поискаха оставката на Драгомир Стойнев като зам.-председател на БСП

Изненадващо днес на "Позитано" 20 поискаха оставката на Драгомир Стойнев от зам.-председателското място в БСП. Пленумът на партията бе...

Когато започнахме преговорите с американските централи, започнахме да работим по един модел, който щеше да има ефект върху българската икономика – да се удължат техните договори и да се намали цената на произведената електроенергия приблизително 20%. Започнахме разговори, за съжаление настъпи политическата криза, предсрочни избори.

Сегашното правителство за съжаление отстъпи много. Те затвориха преговорите, за което най-много ги упреквам. Те направиха една минимална крачка, която е крайно недостатъчна за намаляване цената на разполагаемост”, заяви още зам.-председателят на БСП.

"На американските централи трябва да се изплатят 650 млн. евро и БЕХ търси заем. Проблемът е, че БЕХ и самото министрество закъсняха много. Те закъсняха с приблизително 4-5 месеца, за да тръгнат в ход самите процедури. Тук, ако всички мислим държавнически, трябва да се обединим. Заем може да се намери, но въпросът е на каква цена", заяви Драгомир Стойнев.

Според него е важно да има държавна гаранция.

Стойнев с комедийно твърдение: АЕЦ Белене е по-добре от саниране

Не мога да се съглася, че ако в България се появи „Сириза”, БСП ще бъде изядена. Въпросът е защо се появяват в Европа такив...

"Едно е да вземеш един финансов ресурс на 8% лихва, друго е да вземеш финансов ресурс на 3% лихва. Бюджетът може да си го позволи. За този заем, който е жизненоважен и да подпомогнем БЕХ, моето лично мнение е, че когато се гласува държавният бюджет за следващата година, ние трябва наистина да предвидим държавна гаранция по този заем, така че наистина финансовият ресурс да не бъде с такава тежест в енергетиката".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com