Досегашният шеф на "Козлодуй": Писна ми от циркове, това беше краят

21967
Досегашният шеф на "Козлодуй": Писна ми от циркове, това беше краят

Не за първи път си тръгвам от АЕЦ "Козлодуй", но със сигурност е за последен - вече ми писна от всички тези циркове. Това заяви пред БНР уволненият директор на централата Иван Генов.

За освобождаването на Генов се разбра вчера вечерта, като информацията изтече от Търговския регистър. Решението беше взето от БЕХ.

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" е бил уволнен

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов е бил уволнен след решение на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Посочената причин...

"Може би от доста дни са правени опити да бъде взето решение за отстраняването ми и накрая тези, които са искали то да бъде взето, са успели. Реално вчера приключи разговорът ни с изпълнителния директор на БЕХ (бел. ред - Жаклен Коен) и се уточнихме, че няма как да продължим да работим заедно, защото ми предлагаха да бъда член на тричленния борд, а изпълнителен директор да бъде друг", обясни Генов.

По думите му, създаването на тричленния борд е логично, защото двама от членовете на досегашния петчленен борд са ангажирани - единият от тях отново влиза в политиката, а другият има здравословни проблеми и просто трудно се работи по този начин.

"Така че правилно е решението да бъде намален борда на тричленен. Най-вероятно оценката за моята работа е лоша. Няма обаче как да ми го кажат, защото няма откъде да излезе тази причина, но явно тези, които натискат БЕХ да бъде сменен, не се интересуват от аргументи", посочи Генов.

Според него, Westinghouse не може да бъде причина за уволнението му. "Причината е, че съм Иван Генов. По принцип не съм политическо лице и не членувам в никоя партия. Смятам се за експерт в областта на енергетиката, а с кои свързват името ми, не ме интересува. Не е добре за централата това, че за последните 10 години са сменяни 8 пъти директорите. Това е АЕЦ и за съжаление, не мога да разбера тези, които са взели това решение на високо политическо ниво, за които АЕЦ „Козлодуй” са просто три главни букви А, Е и Ц и нищо друго", заяви Генов. По думите му, тази политика на управление е опасна за самата централа.

Шести блок на АЕЦ Козлодуй е в планов ремонт

От днес започва планов ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Той стартира в 1:30 часа тази сутрин, като тогава 1000-мегаватовата мощн...

"За мен не е страшно, аз бях сигурен, че това нещо ще стане. Крайно време е да помисля за себе си и здравето си и даже бих казал, че съм доволен от всичко. Свършил съм си работата и централата в момента е в много добро състояние. Удължаването на ресурса и всичко, което е необходимо върви по график", уточни Генов. Той посочи още, че много работа е свършена по време на управлението му и до края на този месец трябва да се сключи най-важният договор с консорциума за изследване на корпуса на реактора. "Надявам се да поне него да не забавят, защото това може да коства за удължаването на ресурса. Също така се надявам и моят екип в централата да не пострада, защото определено допускам, че може да има още смени", каза още Иван Генов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com