Дори IT секторът у нас започва да страда от липса на кадри

38763
Дори IT секторът у нас започва да страда от липса на кадри
Снимка: Getty Images/Guliver

Свикнали сме да чуваме, че в България има недостиг на лекари и инженери. Но доскоро не се предполагаше, че липсата на кадри ще достигне и един от най-печелившите сектори у нас - този на IT индустрията. Догодина в тази сфера ще се търсят 40 хиляди души, съобщава Bulgaria on Air.

IT секторът генерира около 6% от БВП на България, като 50% от българската IT индустрия е експортно ориентирана. Проучване на БСК сочи, че една от причините за тревожната статистика в сектора е, че сред младежите-висшисти, инженерите и IT специалистите са масово недоволни от знанията и уменията, получени в университета. Сблъсквайки се с липсата на практически умения, много от тях се на насочват към други професионални сектори.

Бобева: България е привлекателна за IT инвестиции

България притежава редица предимства, които я правят привлекателна за чуждестранните инвеститори в сектора на информационните и комун...

Самата образователна система поради начина си на план прием в момента създава безработица.Около 27% от завършилите висше у нас се осигуряват в чужбина.Това означава, че всеки 3-4 специалист напуска България", заяви Томчо Томов от Национален център за оценка на компетенциите в БСК.

Годишно между 500 и 600 висококвалифицирани български лекари започват работа в Европа. Причините - ниското заплащане, липсата на кариерно развитие и трудният достъп до специализация, която сами трябва да плащат.
Напускащите страната медицински сестри са двойно повече - 1200 годишно. Стряскащата статистика говори, че след някоя и друга година няма да има кой да ни лекува.
"Проблем има и с дисбаланси в системата и качеството на образованието. Например, рязко трябва да се увеличи план приемът на медицинските университети. Ако трябва да се увеличи и техния брой. Необходими са и специфични специалисти в системата, освен в основните направления", допълни Томов.
До десет години оставаме и без подготвени физици, химици и машиностроители. Няма интерес към тези тези специалности - заради трудната реализация и ниското заплащане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com