Домусчиев хем обвини ВЕИ за по-скъпия ток, хем не каза конкретни имена

13725
Домусчиев хем обвини ВЕИ за по-скъпия ток, хем не каза конкретни имена
Снимка: БГНЕС

„Ден на траур за българската икономика” – с такъв бадж се появи председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в сутрешния блок на Нова телевизия.

На въпрос какво ще постигне бизнесът с днешния си протест, Домусчиев отговори, че целта е да се правят реформи. Обикновено протестират синдикати, сега ще протестират работодатели, със своите служители. Писна ни 25 години да ни лъжат и крадат, заяви собственикът на „Лудогорец”.

Зеленогорски: В държавната енергетика директорите вземат по-малко от заместниците си

Говоря за държавната енергетика и там средната работна заплата е 3100 лева. Има обаче и предприятия, които се открояват със средни запл...

Домусчиев беше попитан и дали не протестира срещу себе си, на което той отново повтори за „липсата на реформи”. Протестът ни е срещу 20-30 души, които стоят зад енергетиката. Олигархът е бизнесмен, който се възползва от контактите си и в страна на беззаконие като България си защитават интереса за сметка на обществения. Аз нямам обществени поръчки, не строя магистрали, метро, пречиствателни станции, добави Домусчиев на въпрос дали с приятелството си с Бойко Борисов той не отговаря на този профил. Собственикът на „Лудогорец” не обели и дума с какви пари тогава беше построена новата трибуна „Моци”.

Вижте спрямо 2012-та година колко пъти поскъпват компонентите, свързани с ВЕИ-тата и високоефективното производство, което не е високоефективно. В КРИБ няма зелена енергия, каза Домусчиев. Конкретно не знам кой е с интереси във ВЕИ сектора, но всеки знае, че някои депутати работят за зелената енергия, продължи Домусчиев. Всеки знае, но аз не знам кои са тези депутати, работещи за ВЕИ сектора, отвърна Виктор Николаев. Не е най-важното кой е депутатът, а защо плащаме тази цена на зелената енергия. Въпросът е, че трябва да дръпнем шалтера на тази скъпа енергия и този човек да ходи да си търси друга работа, подчерта Домусчиев.

С новия проект на КЕВР зелената енергия отива от 11 лева на мегаватчас на 16 лева. И нападна Иван Иванов, който не бил работил никога в индустрията. КЕВР винаги защитава интереса на производителите, заяви Домусчиев. Ако се вземат мерките, които предлагаме, дефицитът от 400 млн. лева за ВЕИ да изчезне и да се натрупат 1 млрд. лева. Бизнесът не иска евтина енергия, а съпоставима цена с Европа, за да можем да се конкурираме с европейските компании – изнасяме в ЕС, каза Домусчиев.

Питате за конкретни мерки – спирането на заводските централи, но въпреки взетите законодателни мерки, не се направиха необходимите действия, каза считаният от мнозина за олигарх. За мен това е престъпление или заради корупция, или заради безхаберие, или заради некомпетентност, подчерта Домусчиев. Против съм вдигане на цената за бита, добави той. Искат да ни вкарат в спиралата „бизнесът иска евтин ток спрямо скъп за населението”. Не, искаме реформи, категоричен беше Домусчиев.

Народното събрание прие възможност за КЕВР да отложи поскъпването на тока

Народното събрание одобри и на първо четене, и на второ четене законови промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за ене...

Нямаме точна статистика колко точно фирми ще спрат мощностите си или ще ги намалят частично. Всеки един обаче има вариант как да протестира, обясни Домусчиев. Очаква се около 1000 фирми и 160 000 души да се включат в протеста, като в Стара Загора и Казанлък ще има и протести на улицата. Протестът в Стара Загора е един вид символика – там са централите на трите Марици, каза Домусчиев. За да те вземат в ТЕЦ Марица Изток 2 на работа, рушветът е 10 000 лева, добави Домусчиев, опитайки се на свои източници. Говорим за обикновени позиции, не за директорски, заяви той.

Попитан дали като представител на бизнеса има забележки към Закона за обществените поръчки, Домусчиев посочи, че проблемът е повече в хората. Дали сме си препоръките за законови промени, въпросът е кой ще ги изпълнява, каза председателят на КРИБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com