Домусчиев: Борисов ни подкрепи за тока, но институциите не си свършиха работата

8395
Домусчиев: Борисов ни подкрепи за тока, но институциите не си свършиха работата
Снимка: БГНЕС

Протестът на 30 септември ще е доста масов. Това обеща председателят на КРИБ Кирил Домусчиев във връзка с недоволството на работодателските организации относно по-високата цена на тока от 1 август.

Домусчиев пренебрегна подмятането, че предишните протести не са се усетили. Припомняме, че при предишния протест имаше дори очаквания да се претовари мрежата, но ЕСО не отчете такова нещо. Последваха обвинения от работодателите, главно от Васил Велев от АИКБ, че данните на ЕСО не отразяват истината, а от ЕСО поканиха работодателите на следващия протест да видят какво

Теменужка Петкова отхвърли опасността от режим на тока

„Няма опасност от режим на тока. Не бива да се тиражира в общественото пространство подобна опасност“. Това заяви министъръ...

Не сме се сетили сега да протестираме, като вдигнаха тока, отрече председателят на КРИБ пред Нова телевизия. При следващата си среща с премиера ще му представя доста дълъг списък от писма до КЕВР, до различни институции – има пълно безхаберие на изпълнителната власт. Никой не ни обръща внимание, а нещата вървят надолу, заяви Домусчиев. Той посочи, че обещаните от Бойко Борисов мерки не са станали факт – няма виновни, резултатите от проверките къде са, попита бизнесменът.

Още не сме подали сигнали за батака в енергетиката, но ще стане вероятно следващата седмица, поясни председателят на КРИБ. Първият сигнал щял да е за „кой, как и защо” подписа договорите и анексите с американските централи – по времето на Иван Костов и на Тройната коалиция (бел. ред. - анексите). Искаме прокуратурата да каже дали не трябва да се носи отговорност и от кого, настоя Домусчиев. Оттук нататък всеки един управник трябва да знае, че ще ходи в затвора при такива споразумения, добави той.

Домусчиев определи предоговарянето на условията за американските централи като „символично”. Той визираше намаляването със средно 15,5% на цената на разполагаемост на двете централи. Другият сигнал пък ще е заради ВЕИ-тата.

Попитан кои са лицата на енергийната мафия, Домусчиев отвърна само, че тази мафия акумулирала огромен ресурс – милиарди, които изтичали извън страната. След това обяснение вече председателят на КРИБ каза, че иска да се видят връзките между „Прокопиев и секретарката му”, за Христо Ковачки, за „лобиста” Рамадан Аталай, за бившия областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов и баща му, както и много хора, които дори не се знаели. Те щели да излязат на светло с искането на работодателите всички производители, на които им се купува ток на преференциална цена, да обявяват публично договорите си и доходите си. Предлагаме такива хора да нямат думата за правилата с енергетиката, каза Домусчиев.

Васил Велев така и не даде конкретни имена на нарушаващи закона ВЕИ-та

Основното нарастване на цената на тока е в добавката „Задължение към обществото”. Нарастват обаче и таксите за мрежов прено...

Председателят на КРИБ коментира накратко и темата с цената на горивата с думите, че големите транспортни фирми у нас предпочитат да зареждат масово в чужбина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com