Доклад от 2013 година: Застрашена е пчелната популация в България

11230
Доклад от 2013 година: Застрашена е пчелната популация в България
Снимка: Getty Images/Guliver

Положението с пчелите в България е много сериозно и доказателства за това са представени още през 2013 година в доклад пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ), твърди анонимен източник.

Докладът, който е цитиран, е на проф. д-р Румен Вълчовски и е изготвен в Диагностична ветеринарномедицинска лаборатория „Имунолаб”. Изследвани са над 1000 колонии на медоносната пчела в различни райони на страната и от какви инфекциозни агенти страдат пчелите – в това число вируси, бактерии, микоспории и гъбички.

SOS: Пчелите загиват

Съществуват райони в света, където пчелите са напълно изчезнали. У нас - в Бургаско са загинали 1000 пчелни семейства.  В Плевенск...

При изследването се доказват най-опасните за пчелите патогени. Една от болестите се нарича Американски гнилец (АГ), а за нея няма разработени лекарства и единствения начин да се спасят здравите пчели е като се изгорят болните пчелни семейства. Болестта е установена главно при изследвания на пчели от Видинско, Монтанско и Силистренско, случаи има и в Пловдив.

Американски гнилец е доказан в 33% от пробите през 2013 година, а това означава, че днес е възможно да се е разпространил в над 60% от пчелните семейства в страната, твърди анонимният източник.

При голяма част от пчелините бе установено, че са заразени с няколко вируса, като в Северна България 92% от пчелините се оказаха положителни за най-малко два вируса. Предаването на инфекциите засяга повече възрастните пчели. Вирусите могат да инфектират пчелите във всички етапи на тяхното развитие: яйца, пило и възрастни.

Заключението на доклада е, че в изследваните райони има заплаха за нормалното функциониране на пчелните колонии.

За 3 години пчелните семейства у нас са намалели със 100 000

През последните три години броят на пчелните семейства в България е намалял със 100 хиляди. По последни данни те са малко над 380 хиля...

Според анонимния източник, който се представя като "един прост пчелар", много от болестите по пчелите се разпространяват от лицензирани майкопроизводители и от Националната развъдна асоциация по пчеларство (НРАП).

Припомняме, че преди няколко години фондация Credo Bonum на Цветелина Бориславова направи изследване на десетки пчелни кошери в България. Целта беше да се докаже има ли в страната ни т.нар. Синдром на празния кошер. Тогава заключенията бяха, че няма данни за наличие на този синдром. По същество той представлява необяснимо изчезване на цели пчелни колонии от кошерите им. Не е напълно ясно какви са причините, като една от най-разпространените теории е използването на пестициди, което обърква вътрешните радари на пчелите и те просто се губят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика