Догодина ще знаем какви количества газ могат да се добиват от "Хан Аспарух"

5135
Догодина ще знаем какви количества газ могат да се добиват от "Хан Аспарух"

Значително са напреднали проучванията за добив на газ в Черно море. През следващата година, до май, ще приключат проучванията, които окончателно да докажат определени количества газ, обясни председателят на Енергийната комисия Делян Добрев пред БНТ.

Забавихме се със старта на проучванията – 20 години. Едва през 2011 година сключихме договор, за да започне проучване в дълбоко Черно море. Затова румънците са ни изпреварили и добиват. Такива проекти траят десет години – надявам се сега да е по-кратко, добави Добрев. Трябват пет години за проучване, но дори това да бъде направено, ще са необходими още няколко години, за да има инвестиционно решение.

Борисов се среща с концесионерите за добив на природен газ от "Хан Аспарух"

Утре имам и среща с концесионерите на нашите петролни и газови находища. Надявам се в най-скоро време от "Хан Аспарух" да започне про...

Total, OMW и Repsol са компаниите, които проучват „Хан Аспарух”, като това няма да струва нищо на държавата, увери Добрев. За „Терес” и „Силистар” върви тръжна процедура за проучване, но за съжаление сега заради спада на цените на петрола всички компании отлагат инвестициите си, каза депутатът от ГЕРБ. Шест компании са закупили документация и очакваме до края на месеца да видим колко ще подадат документи, добави той.

Ако имаме добив на газ, ще има по-ниска цена на синьото гориво, парното ще е по-евтино, ще има допълнителни приходи в бюджета, изброи Добрев. Най-големият ефект ще е стимулирането на икономическия растеж, смята той.

Попитан дали движението надолу на цените на бензина и дизела в последните дни се дължи на понижението на цените на петрола на международните пазари или на активните проверки, Добрев отговори, че не трябвало да бъдем твърде крайни в изказванията, защото акцизът и ДДС били голяма тежест върху крайната цена на горивата. Чух обяснения, че било нормално цената на горивата да бъдела по-висока през лятото, защото сме консумирали много, но в това няма никаква икономическа логика – това означава, че няма конкуренция на пазара и някой може да си позволи да печели повече, каза Добрев. И добави, че Агенция „Митници” и НАП работели по достатъчни текстове от законите, за да подават информация и КЗК да си свърши работата. Припомняме, че от КЗК заявиха, че по смисъла на Данъчно-осигурително-процесуалния кодекс те нямат статут да получават информация от НАП и от Агенция „Митници” и вземат решения за картел само на база информацията, която получават от разследваните фирми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com