Догадките за състоянието на КТБ се разгарят с пълна сила

23585
Догадките за състоянието на КТБ се разгарят с пълна сила
Снимка: БГНЕС

Одиторският доклад за състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ) беше внесен снощи след 18 ч.

Със съдържанието на документа ще се запознае във вторник и сряда Управителният съвет на БНБ. Информация се очаква да бъде представена тези дни.

Сайтът на БНБ се чупи от рефрешването за доклада за КТБ

Сайтът на Българска народна банка не работи. Това е факт след 17:10 часа и в деня, в който трябва да излезе одитния доклад на квесторит...

Неяснотата, която продължава да се стели около банката, беше необходимото гориво за догадките. За момента основно те са две:

Първата: Около 1 млрд. лева е дупката в КТБ - с толкова загубата на банката е по-голяма от капитала й. Това е записано в одитния доклад на квесторите, твърдят информирани източници на в. "24 часа".

Заради декапитализацията банката най-вероятно ще остане без лиценз. Решението на БНБ за това се очаква в края на този месец. След отнеманете на лиценза в 20-дневен срок ще има готовност за изплащане на защитените депозити чрез фонда за гарантиране на влоговете.

Всеки притежател на гарантиран депозит трябва да заяви във фонда дали иска изплащане на цялата сума, на част от него или да поиска прехвърлянето му в друга банка.

Запознати с одита казват, че в него раздадените кредити са подредени в четири групи.

В първата са всички заеми, отпуснати на работещи компании, които се обслужват редовно. Във втората са тези с просрочие от над 30 дни. В третата група са събрани проблемните кредити, получателите на които са лица без реален бизнес, офшорни компании или такива с неясни собственици. В последната група са кредитополучателите в технически фалит и без реални обезпечения.

Институциите се страхуват да вземат решение за КТБ, заяви Стоян Александров

Институциите се страхуват да вземат решение по казуса "КТБ". Това заяви бившият финансов министър доц. Стоян Александров, който гостува...

Запознати твърдят, че най-много били заемите в последните две групи - общо около 3,5 млрд. лв., а в първите две размерът бил около 1,8 млрд. лв.

Според втората версия - безспорно установената капиталова дупка в КТБ към момента е около 1.2 млрд. лева.  Информацията съобщава агенция ПИК, позовавайки се на високопоставени източници в държавата. Според този вариант официалните данни в одитния доклад трябва да бъдат представени днес следобед. 

Според финансисти, до края на годината капиталовата дупка ще нарасне и ще стане приблизително 4.2 млрд. лева. Това е така, защото до момента необслужените кредити в КТБ не са отчетени като 100% загуба. За да бъдат отчетени като загуба формално трябва да минат 6 месеца, които ще изтекат до края на тази година.

Големият въпрос от тук насетне е ще покрият ли дупките старите инвеститори или не, ще искат ли участие и от страна на държавата и дали ще се върви към стабилизиране на КТБ или към процедура в обявяване на несъстоятелност. Времето за мислене реално е до 20 ноември. Дотогава е удължен особения надзор наложен от БНБ.

По неофициална информация решение в тази посока ще се вземе в първите дни на ноември.

БНБ: EPIC представлява само Цветан Василев от сегашните акционери в КТБ

Консултантската компания ЕPIC не е представила в БНБ документи, удостоверяващи, че представлява акционера VTB Capital. Това заявяват от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика