До средата на годината ще имаме и финансов омбудсман

18094
До средата на годината ще имаме и финансов омбудсман
Снимка: Thinkstock/ Guliver

До средата на годината в България ще има финансов омбудсман. Информацията съобщи в Ловеч заместник-председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Диана Йорданова.

Създаването на подобна длъжност е заложено в управленската програма на правителството. Основната идея е той да регулира отношенията между банките и клиентите им, информира БНР.

Омбудсманът иска повече справедливост от банките при събирането на вземанията

Националният омбудсман изпрати писмо до Асоциацията на банките в България по повод на нарастващия брой на оплакванията на гражданите,...

"Създаването на такава институция, първо ще предотврати опитите за измама. Има много случаи, в които банките едностранно повишават лихвените си проценти. Хората не са уведомени. Малкият, дребния шрифт отдолу под договорите, които се разписват. Много малко от тях са запознати. Направиха се известни промени в тази посока, но това продължава", обясни зам.-председателят на бюджтна комисия.

Финансовият омбудсман ще има възможност да договаря с банките облекчени условия за бизнеса. Той да бъде медиаторът, връзката между банката и между човека, който е решил да развива бизнес, или да финансира собствения си вече такъв.

Новата длъжност ще бъде избирана от Народното събрание.

Диана Йорданова посочи и някои мерки против административната тежест и корупцията в бизнеса. Сред тях са съкращаване на срокове за администрацията при регистрация на бизнес, отпадане на част от административната тежест при строителство и обновяване на сгради, по-бърза регистрация по ДДС.

Две гръцки банки са поискали спешна ликвидна помощ

Две гръцки търговски банки са поискали спешна финансова подкрепа от програмата на Централната банка на Гърция за "Извънредна ликвидна п...

Народният представител представи и други акценти в програмата за управление на правителството и отговори на въпроси на присъстващите на срещата жители на община Ловеч, информира БТА.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика