До месец фалират 400 000 фирми

10234
До месец фалират 400 000 фирми

До края на годината най-вероятно 10% от регистрираните малки и средни предприятия в страната, които са около 400 000, ще обявят фалит. Това прогнозира пред ТВ “България Он Ер” председателят на Националното сдружение на малкия и среден бизнес Елеонора Негулова, предаде БЛИЦ.

Най-силно засегнати от кризата са строителството, леката и шивашката промишлености. Негулова препоръча на собствениците да не чакат, а още с първите сигнали за трудности в бизнеса да мислят за нови дейности или пазари.

10 млрд. потъват в "сивата икономика"

Държавната хазна губи постъпления от около 10 млр.лв. годишно. Тези средства, вместо да постъпят в бюджета, потъват в сивия сектор. Да...

Наблюденията на сдружението са, че все повече мениджъри осъзнават възможностите извън европейския пазар. Напоследък български фирми сключват партньорства и разширяват бизнеса в страни от Близкия Изток и Северна Африка.

Препоръката на Националното сдружение на малките и средните предприятия към държавата е да създаде за малкия бизнес фонд, подобен на FLAG за общините, a към мениджърите - да продължат и след 2014 да усъвършенстват уменията си за управление на европейските средства.

По данни на Националния статистически институт през 2009 г. година 26 хиляди предприятия са прекратили дейността си - или това са 8 % от дружествата, които са били активни през същата година. Данните са на базата на последното демографско проучване на предприятията в периода 2005-2010 година.

Редактор: Десислава Ушатова

Българските фирми не обучават персонала си

Фирмите в България отделят най-малко пари за обучение на персонала си. Това сочи изследване за качеството на пазара на труда в 11 ев...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com