До края на месеца правителството ще предложи каква да е пенсионната реформа

28431
До края на месеца правителството ще предложи каква да е пенсионната реформа
Снимка: БГНЕС

Ще се опитаме до края на март да предложим съгласувана инициатива на правителството в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов на заседание на Временната комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове и прилагането на регулаторната рамка, предаде БГНЕС.

Комисията изслуша Горанов за предприетите действия и мерките на правителството, свързани с правото на избор на осигуряване/прехвърляне на индивидуалната партида във/от универсален пенсионен фонд.

Правителството промени седем наредби - за пенсии, за осигуряване и за безработица

Въвеждане на електронен изплащателен картон, по който ще се извършва и отчита плащането на пенсии в пощенските станции, предвиждат одоб...

"В края на миналата година в резултат на споразумение между премиера и част от социалните партньори се измени Кодексът за социално осигуряване. Имаше критики дали предложената промяна дава възможност за избор за това лицата  които да се осигуряват само в НОИ или частните фондове за втора пенсия. Заявихме, че от ГЕРБ е важно да се даде възможност за избор къде да се осигуряват лицата", каза той.

Горанов посочи, че по промените в КСО, които не произвеждат действие все още, за да се предложи окончателно решение за избор дали лицата да се осигуряват в НОИ или в частните фондове, има още малко време по процедурата за изготвяне на законодателна инициатива на правителството. Финансовият министър заяви, че с негова заповед се определя, че вноската за Фонд "Пенсии" в размер на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд и лихвите за тях се внасят в банковата сметка за допълнително пенсионно осигуряване в НАП.

Нямаме идея да предрешаваме закриването на втория стълб за пенсии, уверен е Горанов. Искаме хората да си изберат така, че спестяванията им да са максимално защитени, когато те няма да могат да работят, каза той. Горанов бе категоричен, че нито лев от частните фондове няма да попада в НОИ. По неговите думи в Сребърния фонд ще е ясна информацията всеки човек каква сума притежава и, ако някой реши да премине от там към частен пенсионен фонд, ще отиде с точната сума, която е била в Сребърния фонд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика