До 2 месеца избират изпълнител на газовата връзка с Румъния

4696
До 2 месеца избират изпълнител на газовата връзка с Румъния

Очаква се в началото на декември 2015 г. да има избран изпълнител на обявената обществена поръчка за изграждане на газопровода под река Дунав от междусистемната газова връзка с Румъния, ако няма обжалвания на процедурата. Това коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова във времето за парламентарен контрол, в отговор на въпрос от народния представител Мартин Димитров, предаде Дарик.

Министърът припомни, че с решение на изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" ЕАД от 16 септември 2015 г., е открита нова процедура за възлагане на обществена поръчка за изграждане на основен газопровод, включително подводен преход под река Дунав. Срокът за получаване на оферти е 16 октомври 2015 г.

Избраха "Контрол инженеринг" за надзора на газовата връзка със Сърбия

Министерството на енергетиката и фирма "Контрол инженеринг" сключиха договор за проектиране, авторски надзор и консултантски дейности п...

Отчитайки законово регламентираните срокове, се очаква в началото на декември 2015 г. да бъде избран изпълнител на поръчката в случай, че има оферта, която да отговаря на изискванията и на двамата възложители, и няма подадени жалби срещу решението за класиране и определяне на изпълнител, отбеляза министърът.

Проектът за изграждане на междусистемна газова връзка България-Румъния се изпълнява съвместно от газопреносните оператори на двете държави - "Булгартрансгаз" - България и Националната газопреносна компания СНТГН "Трансгаз" - Румъния. За реализацията на проекта на двете компании е отпусната безвъзмездна финансова помощ по "Европейската енергийна програма за възстановяване" в размер до 8 929 000 евро.

Припомняме, че фирма "Станилов" ООД беше спечелила поръчката да строи връзката между Русе и Гюргево, но не успя да се договори с един от подизпълнителите си за строителните дейности по дъното на Дунав. Това доведе до провал на изграждането, като има опасност в крайна сметка 9 млн. евро, които идват от ЕС за връзката, да бъдат изгубеи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика