До 10 хил. лева може да е глобата за "имитациите" на масло

27176
До 10 хил. лева може да е глобата за "имитациите" на масло
Снимка: Thinkstock/Guliver

Седем от петнадесет марки масла – и чужди, и български, на българския пазар имат отклонения по два показателя – количество вода и немлечни мазнини. Това заяви д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните, коментирайки изследване на "Активни потребители".

Немлечни мазнини означават например палмови мазнини, отпадъчни мазнини. В пет марки от изследваните марки масла ситуацията е била такава, като в едната е установено, че 75% от маслото е било съставено от немлечна мазнина, посочи д-р Иванов пред Нова телевизия.

Започват проверки на веществата в маслото

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки на веществата в различни марки масло. Това се случва, след като в...

Това не означава, че ще се отровим от поемането на такива продукти. Но истината е, че консумацията на твърде голямо количество такива мазнини е вредно – организмът не преработва добре трансмазнините, посочи Симеон Присадашки, чиято фирма членува в Асоциация „Активни потребители”.

По отношение на водата д-р Иванов заяви, че има много голяма разлика какво е водното съдържание, защото при по-голямо количество много по-лесно се развиват опасни бактерии. Променя се и срокът на годност на продукта – това на практика става различен продукт.

И Иванов, и Присадашки заявиха, че за фирмите-производителки това не е първи случай. Две от фирмите са варненски, уточниха двамата. А Българска агенция по безопасност на храните ще направи официална проверка на всички марки масло, посочени в изследването на „Активни потребители”. Д-р Иванов каза, че изследването на „Активни потребители” е направено в частна лаборатория, защото БАБХ „странно” се бави понякога с такъв тип изследвания.

Глобата при такова нарушение е 2000 лева, а при повторно – 10 хил. лева, каза Симеон Присадашки. Проблемът е в рецидивите – контролните органи трябва да е по-внимателна, защото винаги ще има хора, които нарушават правилата.

Дилемата при избора между масло и маргарин

Вечната дилема в избора между масло и маргарин се засилва с публикацията на всяко следващо изследване. Много е трудно да се каже кой от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика