Днес чакаме отговор на въпроса: "Какво ще правим с "Южен поток"?

30478
Днес чакаме отговор на въпроса: "Какво ще правим с "Южен поток"?
Снимка: БГНЕС

Очакваме в днешния ден да ни се отговори точно – какво да правим по „Южен поток“. Това каза пред българските журналисти в Брюксел преди срещата на върха на лидерите на ЕНП министър-председателят Бойко Борисов, предаде агенция "Фокус".

Той допълни: "Имаме двустранно споразумение ратифицирано от парламента, имаме ангажименти по него. Оттук нататък и европейските ни партньори трябва да разберат, че ние не можем да отиваме за всяко нещо на арбитраж и да губим пари". 

Борисов се оправдава за пенсионната реформа: Караме фондовете да работят

Думи като национализация, вземане, махане са не лъжа, а груба манипулация. Единственото, което сме казали и сме се съгласили със синд...

На въпрос за газовия хъб – дали са правени някакви експертни разчети, как ще изглежда чисто технически, кой ще плаща, както и относно ситуацията около "Южен поток", за това дали ще се поискат някакви точни уверения от ЕК, от останалите лидери и какво те смятат за "Южен поток", премиерът отговори: „Това са идеи, които ние ще сложим на масата на всички европейски държави. Какво е хубавото на лошото – всъщност, че близо година, както аз многократно казвах, че ще провалят "Южен поток" с безумните конкурси и глупости, които вършиха и най-вече с изолацията на правителството на Орешарски”.

Проблемът вече не е само български, подчерта Борисов. Той формулира въпроса, на който ще очаква ясен отговор и аргументите към него: "Какво да правим по "Южен поток"? Имаме двустранно споразумение, ратифицирано от парламента. Имаме ангажименти по него. Спрели сме ги като прогнозируем европейски партньор, но от тук нататък и европейските ни партньори трябва да разберат, че ние не може да отиваме за всяко нещо на арбитраж и да губим пари".

Премиерът очаква, че скоро ще бъде намерен компромис за пенсионната реформа. Той смята, че забавянето й няма да доведе до проблеми с Брюксел, защото ще е минимално, предаде БНР.

Борисов коментира предложението за вноските за пенсии: "Считам, че всеки българин може сам да реши този проблем. Още повече - това ще доведе до конкурентност в самите фондове. Те ще имат една година време със своите реклами, със своите офиси да седнат и с всеки един, който се осигурява там, да кажат "При нас доходността е по-голяма, парите ви се управляват по-добре". Ще създадем конкурентност във фондовете и по този начин ще има по-голяма доходност. Аз от случая с КТБ си извадих извод за себе си - когато нещо става автоматично, когато става безконтролно, в един момент дори една стабилна институция, като БНБ, видяхте, че се оказа, че не е контролирала така, както трябва. /.../ Единственото от всичките лъжи, които чух, за национализация, за подобни глупости, което е абсолютно невярно, и не знам срещу какво ще се протестира - че даваме демокрация, че даваме на хората право на избори. Единственото, което виждам, че може да имат основание, е, че ако веднъж от частния пенсионен фонд отидеш в НОИ, след това не можеш да се връщаш. Затова съм възложил на финансовия министър да ми подготви и да ми предложи в най-кратък срок и това решение".

Меркел ни праща експерти за енергийните проекти, съдебната реформа и еврофондовете

Германия ще прати експерти за помощ на България, които ще я съветват за съдебната реформа, енергийните проекти и усвояването на европ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com