Дянков за гръцката криза: Европа няма ход, всички ходове са при Гърция

11060
Дянков за гръцката криза: Европа няма ход, всички ходове са при Гърция
Снимка: БГНЕС

Няма смелост в това да гласуваш нещо, с което казваш НЕ, но не е ясно какво е. Нищо не се променя, освен че позициите са доста по-изострени. Това е мнението на бившия финансов министър Симеон Дянков за гръцката криза, казано в ефира на bTV.

Ципрас каза две неща, но те няма да станат: Банките няма да отворят и няма да има споразумение, припомни Дянков. Според него гръцкото правителство отстоява позиция, която донякъде е правилна, но Европа няма да се съобрази с него.

Симеон Дянков предрича бърза разпродажба на гръцки банкови активи

Оставени без подкрепата на Европейската централна банка (ЕЦБ), гръцките баки бързо ще фалират. Това коментира бившият вицепремиер и ми...

Дянков предрича два варианта за развитие на ситуацията: Първо, да се печели време. Ципрас може да отиде и да каже, - не само аз целият народе е зад мен, но тогава  и Германия ще каже: И нашите народи са с нас, дължите ни парите. Вторият вариант е да се приемат условия на Европа с това или друго правителство, но това ще стане след години.

Дянков отбеляза още, че дългът на Гърция е толкова голям, че каквото и споразумение да има, без сериозно намаляване на дълга няма как да се получат нещата, тъй като и двете страни донякъде са прави.

Мнението на бившия финансов министър е, че до това положение се е стигнало отчасти заради липсата на реформи, но и поради това, че гърците толкова време са си живели на дълг, но няма как едно правителство да свърши всичко занапред.

На въпрос защо въпреки всичко живеем по-зле от гърците Дянков поясни, че гърците 30 години преди нас влязоха в НАТО, 26 години преди нас в ЕС, така се получава, като дълго време живеем в комунизъм и социализъм, но уточни, че "ние сме далеч, далеч по-добре, не бихме стигнали до това дередже."

Симеон Дянков: И Борисов беше изненадан какво има в КТБ

Да, всичко това се случи – за постната пица, за наричането на Сергей Станишев с името „Съсел”, за „болните стар...

Дянков е категоричен, че Гърция ще остане в Еврозоната и ЕС, както и че никой не иска тяхното излизане. Очаквам Ципрас да обяви избори, за да докаже подкрепата на хората, така ще спечели още 1 месец време, но той нищо няма промени.

"Европа няма ход, тя не е заинтересована Гърция да излезе, всички ходове са в Гърция. Ще има опрощаване на дълговете, но няма да е тази година. Въпросът е как да се стигне до там и с  какао правителство. Европа се надява, че ще дойде ново правителство, но това няма да стане, ще трябва да се говори с Ципрас. В такива случаи се жертва финансовия министър, за да дойде някой по-разбран", прогнозира още Дянков.

На въпрос за очакването въздействие върху България Дянков заяви: "Не мисля че ще видим вълна от хора, които ще се върнат." Той припомни, че 7% от износа ни зависи от Гърция и министерството на икономиката трябва да види кои са тези износители и дали може да им се помогне с други партньори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com