Джамбазки предупреди: От 35 хранилища с минни отпадъци само едно е с разрешително

18642
Джамбазки предупреди: От 35 хранилища с минни отпадъци само едно е с разрешително

България е заплашена от поредната наказателна процедура поради неизпълнение на ангажименти, които е поела относно транспониране на правилата за управлението на минните отпадъци. Това твърди евродепутатът Ангел Джамбазки.

Според Джамбазки редица разпоредби на Директива 2006-21-ЕО на Европейският парламент не са синхронизирани с националното ни законодателство, в резултат на което Европейската комисия е уведомила българската държава за започнала наказателна процедура.

Година и три месеца не стигнаха на държавата да въдвори ред за експлозивите в мините

Всички правилници, за които сме дали препоръка да се актуализират след инцидента и проверката на мина „Ораново”, са в проце...

В края на месец януари 2014 г. е изпратено писмо до Министерския съвет, че в България съществуват пропуски по отношение на третирането и управлението на минните отпадъци. Изпратен е отговор от страна на България, но това не е променило реално ситуацията. Системно се изостава от установените практики за добро управление на минните отпадъци и по отношение на рекултивацията на терените, казва евродепутатът.

По думите на Джамбазки поради пропуски в дейността на Министерство на икономиката и енергетиката назад в годините рискуваме наказателна процедура, в резултат от което на България ще бъдат наложени санкции. МИЕ и Народното събрание не са създали необходимата нормативна уредба, административна и организационно-техническа структура за управление на минните отпадъци. В момента липсва ясна и точна представа за обектите, които трябва да бъдат управлявани и контролирани. Например, в страната има приблизително около 35 хвостохранилища, където са депонирани опасни минни отпадъци. Доколкото ми е известно, само за едно хвостохранилище е издадено разрешително за управление. Няма ясни правила относно стопанисването и осъществяването на контрола върху дейността на такива опасни обекти, подчертава евродепутатът.

При сегашната уредба липсва гаранционен фонд и механизъм за рекултивация на минните обекти. Липсва добре разписан регламент за дейностите и финансирането по приключване на дейността на минните обекти – ликвидация, консервация и рекултивация, поради което няма гаранция за успешното извършване на горните дейности. Резултатът - един лунен пейзаж, който да завещаем на следващите поколения, възмущава се Джамбазки. Неясната законова уредба и липсата на административен и технически потенциал на министерствата и общините дават възможност за развитие на масов незаконен добив, който в момента е достигнал колосални размери, добавя той.

В рамките на следващите месеци Народното събрание и министерствата – МИ, МЕ, МОСВ, МЗХ, трябва да сложат ред в тези области. В противен случай България рискува освен милионите евро глоби, здравето и живота на своите граждани, предупреждава Джамазки.

Колко мини в България могат да се превърнат в завод "Миджур"?

Три дни изминаха след огромната трагедия в Горни Лом, при която след взрив в завода за утилизация на боеприпаси „Миджур” за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика