Дискриминация за българите във Великобритания. Има ли я?

23233
Дискриминация за българите във Великобритания. Има ли я?
Това пише в отговор до Ивайло Калфин комисарят по заетостта и социалните въпроси на ЕС Ласло Андор.

"Лондон се готви да ни връща визите" - тази новина обиколи вчера българските медии, след като от Острова долетя информацията, че Великобритания ще налага отново визов режим за граждани на България и Румъния.

Вълната бе подета след серия от интервюта на вътрешната министърка Тереза Мей в първия ден на годишната конференция на торите в Бирмингам. Притеснени от спада на рейтинга им, както и на този на коалиционните им партньори - либералдемократите, те се обявиха за цял куп протекционистични мерки. И повечето насочени срещу българи и румънци.

Токов удар погуби българин в Лондон

Двадесет и две годишен българин загина от токов удар, докато чистеше килим в лондонска къща, съобщи "Ивнинг Стандард". Д. Х. бил откри...

"Трябва да се преразгледа евродирективата за свободата на придвижване в ЕС, за да се предпазим от огромни вълни на икономическа миграция", каза Мей пред в. "Сънди таймс". И посочи като един от поводите за притеснение на Острова предстоящото догодина падане на ограниченията за достъпа на българи и румънци до местния трудов пазар.

Такива намерения първоначално бяха коментирани от редица експерти.

Днес обаче Европейската комисия в лицето на комисаря по заетостта и социалните въпроси на ЕС Ласло Андор посочи, че "българите, които срещат трудности при кандидатстването за работа във Великобритания, трябва да се обръщат към местните съдилища за решаване на проблемите си и в това няма дискриминация".

Обединеното кралство е една от десетте европейски държави, които решиха да се възползват и от последния преходен период, през който могат да ограничават достъпа до трудовия си пазар за граждани на България и Румъния. Той изтича на 31 декември 2013 г.

В питане до Ласло Андор, нашият евродепутат Ивайло Калфин посочва, че е информиран, че от началото на 2012 г. български граждани са разкарвани за насрочване на часове за подаването на документи за кандидатстване за сертификатите, че има забавяне на сроковете за разглеждане на молбите извън законово установените шест месеца и че информацията за движението на делата и решенията на имиграционните власти не се подава своевременно на интернет сайтовете, където могат да се правят справки.

Българският учител мизерства... повече мизерства само румънският

Заплатите на учителите в България са вторите най-ниски в Европейския съюз. Това сочат данните от доклад на Еврокомисия, публикуван ...

В редица писма от българи се твърди, че е невъзможно насрочването на интервюта, както по телефона, така и по интернет, като независимо от часа и деня, се отговаря, че графикът е запълнен. Подаването на документите по пощата е свързано с огромни закъснения и шестмесечният срок за разглеждането им не се спазва. Информацията за движението на досиетата на кандидатите не се обновява с месеци.

В отговора си комисар Андор посочва, че достъпа на българи до пазара на труда във Великобритания все още е предмет на националното законодателство и че това не представлява дискриминация, която е в противоречие с европейското право.

Европейската комисия обаче признава, че за българите и румънците във Великобритания е все по-трудно си намират работа.

Процентът на хората, които работят през първото тримесечие на 2012 г. е със 7,5% по-нисък от този година по-рано. По данни на Европейската комисия 71,6% от българите и румънците, пребиваващи в Обединеното кралство, са били заети тази година срещу 79,1% през миналата. Нисходяща, но значително по-слаба е тенденцията и за други чуждестранни работници.

Комисар Андор пише, че Европейската комисия е приела аргументите на всички 10 държави, които все още прилагат в различна степен ограничения на достъпа до трудовите си пазари на български и румънски граждани. Комисията поиска от част от тях допълнителна информация как вдигането на ограниченията ще се отрази на трудовите им пазари. Всички са представили аргументи, че прекратяването рестрикциите ще доведе до значителни затруднения или за заплаха от създаването на проблеми.

Кенийци ще могат да съдят Великобритания за изтезания от 1950 г.

Върховният съд на Великобритания е излязъл с решение, че трима кенийци, участвали във въстанието "Мау Мау" през 1950-та година, имат пр...

Редактор: Ивайло Кючуков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика