Директната продажба на мляко от фермери на клиенти става законна

33435
Директната продажба на мляко от фермери на клиенти става законна
Снимка: Thinkstock/Guliver

Облекчават се условията за производителите, които продават храни директно на потребителите. Това пише в мотиви на земеделското министерство за промяна на наредбата за т.нар. преки доставки, която е от 14 октомври 2010 г. Те са подготвени от зам.-министър Цветан Димитров, съобщава "24 часа".

Предвижда се да отпадне изискването за притежаване на индивидуална млечна квота за директни продажби на малки количества сурово краве мляко. Така всички фермери с крави ще могат сами да предлагат на потребителите до 73 000 кг годишно.

Млекопроизводителите изпращат трудна година

2014 г. бе много тежка за бранша. Това заявиха млекопроизводители, цитирани от националната телевизия. По това време на миналата годи...

Дава се и възможност доставката на сурово мляко да става освен в опаковка на производители и в такава, доставена от крайния клиент. За нея няма определени изисквания - например да е за еднократна употреба. Така на практика се узаконява продажбата на мляко в пластмасови шишета от безалкохолно, стига те да са предоставени от потребителя.

При преработката на сурово мляко и производството на млечни продукти пък се дава възможност едно и също помещение да се използва за няколко етапа на работа. Условието обаче е тези етапи да са последователни и разделени във времето, като за всеки се прави почистване и дезинфекция.

Фермерът, който продава директно мляко и млечни продукти, трябва да води дневник, в който да записва всички използвани ветеринарномедицински препарати и медикаментозни фуражи с карентен срок. Хладилното съхранение на суровината трябва да става извън помещенията, в които се отглеждат животните. Задължително е да има мивка с течаща топла и студена питейна вода.

Друга промяна пък предвижда да отпадне изискването директната доставка на яйца от кокошки и пъдпъдъци да не превишава 40% от дневното количество добити яйца във фермата. Разрешено ще бъде да се пласират пряко на клиентите до 1000 яйца седмично.

Ще фалират ли българските мандри?

Няма пазар за продуктите ни, евтиният внос ни убива, казва собственикът на мандрата в с. Трънчовица Иван Марков. Той разказа, че колег...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com