Димитров: Нищожни са прихващанията след поставянето на КТБ под надзор

8954
Димитров: Нищожни са прихващанията след поставянето на КТБ под надзор
Снимка: БГНЕС

Законът за банковата несъстоятелност име история на прилагането си. Това каза проф. Валери Димитров, преподавател по финансово и банково право в УНСС и бивш шеф на Сметната палата, пред БНР.

По думите му в случая с КТБ българското общество и българските граждани са изправени пред изключителна мащабна финансова измама, засягаща огромен брой вложители, включително Фонда за гарантиране на влоговете и държавата – като кредитори на тази банка, при което тази нагла измама се осъществява чрез действаща банка.

Валери Димитров успокоява за пенсионната реформа

Хората трябва да знаят, че ако си преместят парите в НОИ, ще има по-нисък риск, но и по-ниска пенсия. Иначе ще има по-висок риск, но и ...

Самоуважаващите се общества и държави не допускат такива неща, коментира Димитров. Съдът е приел най-късната дата за обявяване на датата на несъстоятелност на КТБ, но това „нищо не решава“, допълни той:

"Имуществото на банката ще стигне само за частично съръзмерно удоволетворяване на Фонда, на вложителите с негарантирани размери и на държавата, ако тя е на този ред. Тези, които направиха „прихващания“, се опитаха да прередят другите, но Законът не го допуска и това е единият проблем. Той казва: „Всеки от прихващащите кредитори ще получи толкова, колкото ще получи всеки останал на този ред – всеки равен процент от вземанията си. Това е поправката през ноември."

Димитров коментира, че от момента на налагането на Специалния надзор, БНБ е наложил на КТБ пълна забрана на предмета и на дейност и тя не е можела да прави „абсолютно нищо“.

"При това положение, за мен нещата са ясни и категорични – няма изискуеми влогове, с които да може да се прихваща. Всички прихващания, направени в този период, са невалидни! Нищожни. Проблемът е, че БНБ зае една двусмислена позиция. Тя мълчаливо не възрази срещу прихващанията, въпреки че тя наложи забрана на изискуемостта на влоговете. Тя наложи забрана с административен акт и тази забрана важи! И си затвори очите пред нарушаването на собствената ѝ забрана, наложена с нейния собствен административен акт", каза още той.

Кольо Парамов: Историята с КТБ не е свършила - БНБ е уязвима в съда

Няма нужда от документ, с който да се доказва дали имаш сметка – удостоверение или нещо подобно. Задължение на Фонда за гарантира...

С влизане в сила на решението за обявяване на КТБ в несъстоятелност влиза в сила изискуемостта на влоговете и тогава могат да се направят прихващания, поясни Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com