Депутатите ще разглеждат актуализацията на бюджета

11766
Депутатите ще разглеждат актуализацията на бюджета
Снимка: БГНЕС

Извънредно заседание на парламента ще се проведе на днес (29 юли) от 15:00 часа. В дневния ред  са включени две точки - актуализация на бюджета на НЗОК и актуализация на Държавния бюджет, предаде БГНЕС.

Решението за провеждането на извънредно заседание, на което да бъде актуализиран бюджетът, бе взето след скандал и с гласовете на ГЕРБ и ДПС на 25 юли. Предложението бе внесено от Йордан Цонев, но бе бойкотирано от депутатите от "Коалиция за България", които поискаха поименна проверка на кворума и напуснаха пленарната зала. Благодарение на присъствието в зала на депутатите от ГЕРБ и ДПС кворумът бе осигурен, а малко по-късно бе гласувано и решението за провеждане на заседание с тези две точки.

Орешарски: Актуализация на бюджета не е необходима

Фискалното изпълнение за първото полугодие не предполага актуализация на бюджета. Рискове до края на годината има, но те са управляем...

Предложението за актуализация на бюджета на НЗОК и Държавния бюджет бе внесено в Народното събрание на 16 юли. Дни по-рано на консултации при държавния глава всички присъстващи политически сили се обединиха, че е необходима актуализация на бюджета на Здравната каса.

В предложената от правителството актуализация се осигуряват 225 млн. лева за Здравната каса, което се подкрепя от всички партии. "Коалиция за България" има сериозни забележки към останалите промени в Държавния бюджет и категорично заявява, че е против тях. В актуализацията е предвидено бюджетния дефицит по консолидираната фискална програма за 2014 г. да бъде увеличен със 725 млн. лв. (0.9% от прогнозния БВП). 225 млн. лева от тях отиват за НЗОК, а с 500 млн. лева се намалява приходната част на бюджета в частта на постъпления от ДДС. Именно срещу ревизията на приходната част остро се изказаха депутатите от "Коалиция за България". Според депутата от левицата Румен Гечев неизпълнението на приходите за първото полугодие е 1,81%, като има всички шансове то да бъде компенсирано до края на годината и по никакъв начин не се налага ревизия с 500 млн. лева.

В самите мотиви за актуализацията правителството е записало, че "предложените промени в параметрите по приходите и разходите по държавния бюджет и по бюджета на НЗОК не са единственото възможното решение, като са налице и възможности за изпълнение на държавния бюджет за 2014 г. в сегашните му параметри при реализация на мерките в частта на събираемостта на приходите и ограничаване на разходите." Въпреки това, според кабинета "Орешарски", с оглед осигуряване на достатъчни възможности за маневреност, гъвкавост и отговор на евентуални предизвикателства и фискални рискове в хода на бюджетното изпълнение до края на 2014 г., предложените законови промени предоставят възможност за действия на всяко следващо правителство при необходимост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика