Делян Добрев заяви, че могат да отпаднат преференциите за производството на ток от оборски тор

5504
Делян Добрев заяви, че могат да отпаднат преференциите за производството на ток от оборски тор
Снимка: БГНЕС

Могат да отпаднат преференциите за производство на ток от оборски тор, но нямаме решение по въпроса за председателя на КЕВР - проблемът не е в състава на регулатора, той е независим и доказа, че е такъв.

Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър Делян Добрев след среща с работодателските организации в НС, които се срещат поотделно с различни парламентарни групи, за да сондират позиции по искането си за отмяна на по-високите цени за тока, които бяха въведени това лято, предаде БГНЕС.

Ще видим дали и за какво ще глобяваме ЕРП-тата, извъртя Делян Добрев

Аз съм на газ и сметката ми за ток е много малко. Иначе имам чувството, че когато получиш сметка за 52 дни, значи тя ще е по-голяма и р...

Според Добрев проблемът е в допълнителните реформи, които трябва да бъдат направени в енергетиката и те ще бъдат направени.

Законодателните промени, които обсъждахме са три - да отпаднат преференциалните цени за електроенергия, произведена от оборска тор, посочи Добрев.

Ще подкрепим такова предложение, тъй като има наредба на Министерството на земеделието и те ще получат подкрепа от ЕС в размер на 70 млн.евро, за да финансират такъв тип централи, т.е. преференциални цени вече не са необходими, каза Добрев. Говорихме да бъдат публикувани собствениците на всички централи, които получават преференциални цени без значение дали става въпрос за ВЕИ, когенерации или друг вид непазарни централи, информира той.

Въпросът за оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов досега не е обсъждан в парламента. Това е искане на работодателите, заяви още Делян Добрев на брифинг в Министерски съвет.

КРИБ, АИКБ, БТПП, вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев Добрев проведоха среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет за проблемите в енергетиката.

Делян Добрев предупреди ЕРП-тата: Няма да повтаряме филма от 2013-та година

Този филм го гледахме в края на 2012 година и трябва да направим всичко възможно да не се повтори. Това заяви бившият икономически и ен...

„Работодателските организации са наши партньори и съм сигурен, че ще ни помогнат за по-голяма прозрачност върху работата на енергийните дружества, но и за контрол върху разходите. Това все още е проблем, който с участието на работодателите в бордовете на държавните дружества, може да бъде решен. Решихме да се извършва постоянен мониторинг върху финансовото състояние на НЕК.

Цени на тока не са коментирани, КЕВР решава това”, каза Добрев. Запитан да ще имаме проблем с ЕС заради искания от работодателите мораториум. „Искането на работодателите за мораториум може да стане по друг начин като се премахнат последните останали преференциални цени от тук нататък, което не нарушава европейското законодателство”, добави той. Цветан Симеонов, председател на БТПП заяви, че БТПП предпочита ранните разговори и диалог, отколкото късни протести, допълва БГНЕС.

„Доволни сме, че правителство пое ангажимента пред ЕК да се ускорят нещата за разглеждането на въпроса с държавната помощ за производителите, чиято енергията се изкупува на по-високи преференциални цени”, каза той.

Относно това дали цената на тока за индустрията може да се намали, заради намаляването на газта от 1 ноември, председателят на КРИБ Кирил Домусчиев коментира, че всичко е в ръцете на КЕВР. „Възможностите са много, но никой не може да влияе на КЕВР. Причините за срещите в парламента, които предстоят са за спиране на злоупотребите в енергетиката и искане за освобождаването на председателя на КЕВР Иван Иванов”, изтъкна той.

Според председателя на АИКБ Васил Велев цената на тока може да се намали незабавно. От 1 ноември ще има много повече възможности. Това е една от причините за искане на промяна в ръководството на КЕВР, защото и сегашната цена на лежи на здрава основа, поясни още Велев.

Делян Добрев: В момента ДКЕВР се използва за бухалка на НЕК

Активите на баланса са с далеч по-скромна стойност, а за това дали се цели умишлена декапитализация трябва да се пита управляващите, но...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com