Делян Добрев намеква да спрем парите за "Южен поток"

15864
Делян Добрев намеква да спрем парите за "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Можем да спрем да даваме пари за "Южен поток" или дори да не одобрим изпълнението на проекта за 2015 година, докато от Русия не ни изпратят официална позиция. Това каза пред журналисти председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев по време на заседание на обща комисия „Икономика, инфраструктура и енергетика” на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ), предаде Агенция "Фокус".

"За съжаление, наистина няма официално писмо за спирането на "Южен поток". Говорил съм и с министерството, и с Българския енергиен холдинг дали като акционер в "Южен поток" са направили официални постъпки да получат отговор на корпоративно ниво какво се прави с проекта оттук нататък и да се замразят разходите, ако "Газпром" има намерения да прекрати проекта", обясни Добрев. Той посочи, че е изпратено такова писмо, но няма отговор.

Русия и Турция не се разбират за отстъпката на газа, "Турски поток" цикли

Русия и Турция не могат да се договорят за цената на природния газ, който трябва да потече по т.нар. „Турски поток”, съобща...

Спирането на проекта беше обявено от президента на Русия Владимир Путин по време на посещението му в Турция на 1 декември миналата година. По същото време беше обявен и т.нар. “Турски поток“, който трябва да пренася същите обеми природен газ годишно – около 63 млрд. куб. м, от Русия към Турция, отново през Черно море. Русия изпрати официално съобщение до ЕК за спирането на "Южен поток", но и до момента правителството ни казва, че Москва не е пращала такова съобщение в София.

В края на януари беше обявено решение да бъдат намалени заплатите в "Южен поток България". Отделно има процедури по изкупуване на имоти за трасето на газопровода.

Газовите алтернативи

"Чакаме всеки момент, вероятно през следващата седмица, да излезе обявата в официалния вестник на ЕК и от тази дата ще започне да тече 155-дневният срок за подаване на оферти. Вече имаме и заявен интерес от няколко от световните компании в сферата на проучването и търсенето. Надявам се тези два конкурса също да бъдат много успешни и ние да започнем проучванията още през тази година", обясни Добрев по отношение на блоковете "Серес" и "Силистар".

МРРБ: Административната работа по "Южен поток" не е спирана

Към днешна дата Република България не е официално уведомена за прекратяването на проекта газопровод „Южен поток”. В този см...

По думите му, сондажъж, при който Румъния е доказала наличието на 80 млрд. кубика газ, е на 15 км от българската граница. "В момента върви сондаж и в турското Черно море, отново много близо до българската граница. Сондажът е на няколко километра на нашата граница. До два месеца ще приключат проучвателните дейности и ще имаме информация и за потенциала на турското Черно море", допълни Добрев.

Той посочи, че след като приключи проучвателната фаза, инвеститорите трябва да вземат окончателно решение за развитието на проекта. "Проучвателната фаза струва примерно 1 млрд. лева. Фазата на добив на този газ струва много повече. Обикновено тези решения отнемат години, но важното е че с "Хан Аспарух" стартирахме", каза още Делян Добрев. И подчерта, че за него шистовият газ не е опция за собствен добив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика