Делян Добрев: В момента ДКЕВР се използва за бухалка на НЕК

22158
Делян Добрев: В момента ДКЕВР се използва за бухалка на НЕК
Снимка: БГНЕС

Активите на баланса са с далеч по-скромна стойност, а за това дали се цели умишлена декапитализация трябва да се пита управляващите, но в момента, ако имахме данните, щяхме да можем да отговорим, колко сме близо действително – до такава умишлена декапитализация.

Това каза народният представител от ГЕРБ и бивш министър на икономиктаа и енергетиката Делян Добрев на въпрос, свързан с това, дали умишлено се цели декапитализация на НЕК, за да може активите, които са около 15 милиарда евро, да станат евтини и достъпни обезпечения на „Южен поток” и АЕЦ „Белене” и АЕЦ „Козлодуй”, предаде „Фокус”.

Делян Добрев: С моето име управляващите правят изкуствен скандал за "Карадере"

Намесването на името ми в скандала "Карадере" е опит за отвличане на вниманието, създаден от управляващите. Това е изкуствен скандал, з...

„Знаете, че се получи писмо преди няколко седмици от ЕК, което предупреди за наказателна процедура, заради намесата на ДЕКВР в един чисто търговски спор. В момента ДКЕВР се използва за бухалка на НЕК, за да заплашва ЕРП-тата”, посочи Добрев. „Не мисля, че опасността е толкова значима, колкото в средата на зимата. През летния период консумацията в България е далеч по-ниска и с възможностите, които имаме в момента за местен добив на газ от плитката част на Черно море и връзката с Гърция ще задоволим по голям процент от консумацията в момента”, това отговори Добрев на въпрос, дали трябва да се плашим от полученото писмо от ЕК преди няколко седмици.

Първият път поискахме информацията за задълженията на НЕК преди около 20 дни на заседание на Комисията по енергетика, като ние я поискахме в най-общ вид и тогава ни беше казано, че такава информация още няма. Той обясни, че тогава са поискали от председателят на Комисията по енергетика, да изиска такава информация писмено. По думите му, миналата седмица са получили отговор, който дава частична информация за това, какви са задълженията към производители на енергия, но в същото време информацията е била така манипулирана, че да скрие задължения прехвърлени на БЕХ. Той даде за пример задълженията на АЕЦ „Козлодуй”, които са намалени с 200 милиона лв. като е показано, че едва ли не НЕК е погасил тези 200 милиона на АЕЦ „Козлодуй”. „Истината е, че това е цедирано вземане, което е прехвърлено от АЕЦ „Козлодуй” към БЕХ, а информация за задълженията на БЕХ няма. Целият спор е за това, че в решенията на регулатора е приет дефицит от стотици милионни левове, като този дефицит е липса на средства, които никой няма”, каза още Делян Добрев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика