Дават под съд наредбата за водата в пилешкото

9735
Дават под съд наредбата за водата в пилешкото

Наредбата, която ограничава съдържанието на вода в пилешкото месо, отива на съд. От Асоциацията на месопреработвателите в България съобщиха, че са подали жалба във Върховния административен съд, с която искат незабавната й отмяна.

Тя не е в полза на потребителите и е дискриминираща спрямо българските производители, обясни д-р Диляна Попова от Асоциацията.

Започват масирани проверки за вода в пилешките продукти

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще даде началото на масирани проверки, които ще започнат във връзка с прилага...

"Асоциацията на месопреработвателите няма нищо против правилата. Но тези правила трябва да се прилагат еднакво за всички играчи на пазара. Искането ни е да спре незабавно изпълнението на наредба 32, наредбата да бъде изцяло отменена като незаконосъобразна. Първо, тази наредба не е нотифицирана в Европейската комисия, с което се нарушава основният принцип в Европейския съюз. Наредбата въвежда нови изисквания и стандарти, които противоречат на директно приложимото европейско законодателство, което ние като държава-членка на Европейския съюз сме длъжни да прилагаме едно към едно. Тези изисквания на тази наредба важат само и единствено за българските производители, които продават в България. Ощетени са, защото наредбата ги поставя в неравностойно положение с конкурентите им от Европа", каза д-р Д.Попова, цитирана от БНР.

Според нея лаборатория, в която да се правят проверките за водното съдържание в пилешкото месо, липсва в България.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика