Даниела Петкова: Сигналът е за манипулации с публични компании, не с фондове

29385
Даниела Петкова: Сигналът е за манипулации с публични компании, не с фондове

Внимателно слушахме какво точно се случи в парламентарната бюджетна комисия, жалко, че не ни поканиха. От КФН вчера признаха, че могат да изчислят доходността от универсалните пенсионни фондове (УПФ) за десет години назад, а фондовете работят от 12 години – от 2002 година. Това заяви председателят на ПОК Доверие Даниела Петкова

Каквото сме взели, сме го върнали, инфлацията е изцяло върната и има пари отгоре, каза Петкова (бел. ред. – за 12 години реалната нетна доходност от УПФ е 0,464%). Това твърдение председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова контрира, че е хубаво на сайтовете на пенсионните фондове да има информация за вложенията. Денонощно клиентите на УПФ имат достъп до индивидуалните си партиди, отвърна Петкова.

Мира Радева: Няма добри пенсии, след като си изнесохме децата в чужбина

През 20-те и 30-те години на миналия век българските власти са направили проучване и са установили, че в българското семейство мъжът е ...

Аз съм много обезпокоена, че 40% от хората не ги интересува къде са им парите и какво им носят – това сочи едно социологическо проучване, посочи Стоянова.

Много се спекулира с писмото със сигнал за пазарни манипулации, продължи Петкова. Ние сме пратили писмото до три институции, не само до КФН. Ние пенсионни фондове не обвиняваме – посочили сме група публични компании, търгуващи се на Българската фондова борса, чиито акции се движат в обратна на пазарите посока. Сигнализирали сме, защото е възможно част от тези акции да се окажат в портфейли на пенсионни фондове, уточни Петкова.

Такива действия могат да бъдат направени, само ако има свързаност между въпросните компании и пенсионни фондове, категорична беше Менда Стоянова.

Управленската гледна точка

Има съгласие за две точки от пенсионната реформа между работодатели, синдикати и държава

По две от точките в дневния ред се споразумяха участниците по време на днешната среща за обсъждане на отделни параметри по пенсионнат...

Не е точно така, както го казахте. Така председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова отговори на въпрос на Нова телевизия дали парите, които внасяме в универсални пенсионни фондове, се топят.

За последните десет години реалната доходност от универсалните пенсионни фондове е отрицателна, но това означава, че парите в личните партиди, които се натрупват, са с по-малка покупателна способност, отколкото е растяла инфлацията. Това заяви Стоянова. През тези две години (2004-2014) имаше големи трусове, много американски пенсионни фондове фалираха. Затова възложихме на КФН да направи предложения, с които да се осигури положителна доходност за всеки, когато се пенсионира и взема втора пенсия, каза Стоянова.

Смятам, че размерът на таксите върху личните партиди пречи да се увеличава доходността (бел. ред. – всяка вноска се облага еднократно с 5%, като законът позволява диапазон „до 5%”). Депутатът от ГЕРБ призна и за проблема с инвестиции на фондовете към свързани лица. Законът сега дава възможност до 10% инвестиции в свързани лица. Затова бюджетната комисия поиска по-широко обяснение що е то свързано лице, защото сега формулировката е неясна, каза Стоянова.

Менда Стоянова призна и за писмо от четири пенсионни фондове за злоупотреба при останалите пенсионни фондове в България (бел. ред. – общо сега са девет, предстои навлизането на фонд „Утре”). Сигналът е за пазарна манипулация, с която се увеличава доходността на инвестициите, за да се привличат клиенти и да се покрие т.нар. „минимална доходност”. Ако тя не се достигне, фондовете ще трябва да инвестират капитал от собствените си резерви, уточни Стоянова.

Пенсионните фондове да гарантират положителна доходност, иска Менда Стоянова

Всяка година през последните години наистина има доходност. Това, което казах за доходността, не съм го измислила. Има данни на КФН &nd...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика