Данев също срина бюджета: Спрете с тези еврофондове, бизнесът носи повече

34827
Данев също срина бюджета: Спрете с тези еврофондове, бизнесът носи повече
Снимка: БГНЕС

За първи път виждаме бюджет без мотиви какво трябва да свърши бюджетът. Това заяви Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК на заседание на Националния съвет по тристранно сътрудничество (НСТС), предаде БГНЕС.

Очаквахме да видим какви ще бъдат реформите за отделните министерства и дали те ги подкрепят, посочи Данев. Той обърна внимание и на факта, че прекалено много се говори само за еврофондове, а трябва да се обърне повече внимание на бизнеса. Стига сме се хипнотизирали с тези европейски фондове. Инвестициите от българския бизнес са 17 млрд. лева, а тези от европейските фондове - 3 млрд. лева, констатира Данев. Той коментира още, че в бюджета няма намаление на фискалната тежест, както бе обещано.

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че е убеден, че създаването на правителство е внесло доза доверие и стабилност в общественото съзнание. Този, който побеждава в изборите има отговорността и правото да сформира кабинет, но не смятаме, че рестрикцията може да доведе до прилив на доверие, така че да се повярва, че всичко е стабилно, особено на фона на случилото се с КТБ, не по ваша вана, обърна се към Горанов той. Димитров постави и друг акцент - че не му е станало ясно как Горанов очаква от 1,5% дефлация през тази година, догодина да има 0,1% инфлация.

Не виждам как мерките за ограничение ще върнат доверието на хората. Без мерки, които да стимулира потреблението и в домакинските бюджети, икономическата политика на правителството, ако не се помисли за тази тема не виждам как ще върнем българската икономика на пътя на растежа, заяви Димитров. Според него тогава всички очаквания за 0,8% растеж ще бъдат под съмнение. В бюджетните политики липсват стимули към икономиката и в частност към индустрията. Нека да чуем какви са механизмите за стимулиране на индустрията, заяви президентът на федерацията.

От КНСБ предлагат и криминализиране на неплащане на здравноосигурителни вноски, като един от начините за повишаване на приходната част в бюджета.

В бюджета за 2015 г. не видях никакви пари за енергетиката. Там нещата не са лоши, те са безнадеждни, коментира Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа". Не виждам нищо и по въпроса за заплатите на служителите в "Напоителни системи". Те са хора и пак ще изригнат, кой ли не ги лъга, а те искат просто да вземат заплатите си. Дайте ми аргумент, с който да им кажа-недейте да скачате, работете без пари, аз не мога да измисля такъв, каза той. Освен това, според него не може навсякъде във ведомствата да има съкращения на 10 % от администрацията. Той обърна внимание и на вземането на нов дълг. Не 8 млрд. лева дълг, 10 вземете, ако от това произтекат добри последици, което аз не виждам, добави Тренчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com