ДПС недоволства от ФГВБ заради КТБ

5414
ДПС недоволства от ФГВБ заради КТБ
Снимка: БГНЕС

ДПС не са удовлетворени от темпото, с което Фондът за гарантиране на влоговете (ФГВБ) работи по въпроса за наемане на чуждестранни консултанти, които да проследят финансовите трансфери и движението на активи на Корпоративна търговска банка. Това заяви Йордан Цонев от ДПС, предаде репортер на БГНЕС.

Цонев посочи, че ДПС е изпратило писмо до ФГВБ, подписано от лидера на партията Лютви Местани от Делян Пеевски, а председателят на УС на фонда Радослав Миленков е изпратил своя отговор. В това писмо ние попитахме какви стъпки са направени и какво предстои да се направи във връзка с наемане на чуждестранни консултанти, имащи опит в проследяване на финансови парични трансфери, активи и т.н., припомни Йордан Цонев пред журналисти в парламента.

"Не сме удовлетворени от темпото, с което се движи този обществено значим проблем и ще уведомим г-н Миленков, че настояваме процесът да се ускори", обяви Йордан Цонев. В ДПС не са удовлетворени и от факта, че по пътя на изготвяне на условията как може да се наемат подобни консултанти, има забавящи процеса етапи.

"Предстои обсъждане с екипа на адвокатските кантори за възможностите за възлагане на лица, притежаващи необходимия международен опит, да извършват действия по проследяване на активите на КТБ. Възложено е изготвяне на правен анализ относно предоставяне на информация и разкриване на банкова тайна от временните синдици на разследващата фирма. Предстои да се финализират условията за ангажимент с въпросните фирми, изпращаме условията на потенциалните кандидати и анализ и класиране на предложенията, пряко събеседване и уточняване на график, след което и подписване на договор с избрания кандидат", цитира отговора на Радослав Миленков пред журналистите Цонев.

ДПС държи това да се случи, като нещата случващи се преди и след квестурата и отнемането на лиценза, са доста притеснителни и трябва да се вземат всички мерки масата на несъстоятелността да бъде такава, каквато е по закон. "Всички действия за вторично източване на активи от КТБ да бъдат пресечени. Наемането на такава фирма не е някаква идея, която е възникнала от нищото. Това е почерпено и от други страни, които имаха сериозни проблеми с банки в несъстоятелност, като най-яркият пример е Ирландия", коментира Йордан Цонев.

ДПС ще настоява пред фонда да бъде достатъчно активен и ако трябва да почерпи чуждестранния опит, но такова проследяване трябва да се случи и в България. Цонев заяви, че не може да коментира колко ще струва на държавата наемането на такава фирма, но в международен план е доказано, че ползите са в пъти по-големи от разходите, които трябва да се направят.

Орешарски: В доклада на ДАНС няма рискове за КТБ

Докладът на ДАНС за 2013 г., в който има "предположения" за финансовата стабилност на страната, не е стигнал до парламента, защото е въ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика