ДКЕВР: Няма да има двуцифрено увеличение на тока от 1 октомври

22232
ДКЕВР: Няма да има двуцифрено увеличение на тока от 1 октомври
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Вероятно няма да има двуцифрено увеличение на цената на тока от 1 октомври. Tова коментира новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодоровa, информира агенция "Фокус".

Тя обаче не поясни с колко точно ще се увеличи цената за електроенергия."Не мога да кажа мнението на комисията, защото още нещата не са коментирани и не можем да говорим за числа", добави новият шефът на енергийния регулатор.

МС уволни Еленко Божков и още двама членове на ДКЕВР

Министерски съвет освободи трима от членовете на ДКЕВР – Боян Боев и Лилия Младенова поради подадени от тях молби и Еленко Божков...

ДКЕВР е колективен орган и никой от членовете на комисията не бива да се произнася преди въпросите да са обсъждани вътре в нея, категорична беше Тодорова. 

На въпрос дали ДКЕВР има нагласа за въвеждане на различни тарифи в зависимост от консумацията на ток или други генерални промени в модела, шефът на регулатора заяви, че генерални промени няма да се правят.

Тодорова добави: "Времето, с което разполагаме, е изключително кратко, нашата цел е да компенсираме в някаква степен предишни действия, които са довели до финансови дефицити в системата.Тоест няма да въвеждаме генерални изменения от 1 октомври".

Регулаторът ще предложи процедура в Закона за енергетиката, която предвижда промяна на цените по време на ценовия период, когато се появят значителни различия между одобрените и действителните приходи и разходи на дружествата в сектора. Това стана ясно още от думите на Димитрова, информира БТА.

Светла Тодорва ще оглави ДКЕВР

Енергийният експерт Светла Тодорова ще оглави Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това съобщи в. "Преса", бази...

Основната причина за поскъпването на тока са натрупаните огромни задължения на НЕК. За периода 2010-2014 г. се равняват на 2,9 млрд. лв., показват данните на ДКЕВР. 1,5 млрд. лв. от тях са свързани с дейността по обществена доставка на електрическа енергия. Отделно НЕК има инвестиционни разходи в размер на 1,4 млрд. лв. Те са натрупани основно заради проектите „Цанков камък” и АЕЦ „Белене”. Няма обаче да бъдат компенсирани, тъй като не са свързани с лицензионната дейност на дружеството.

Всъщност от въпросните 1,5 млрд. лв. близо 500 млн. лв. са включени в сметките на потребителите. Останалият 1 млрд. лв. ще трябва да бъде компенсиран на НЕК като това ще се случи именно чрез промени в цените на тока.

Това повишаване на цента на тока има за цел предимно да даде допълнителни приходи на НЕК, за да могат да бъдат намалени неразплащанията на компанията. Но това увеличение няма да може да компенсира това, което е взето като решение преди, което е довело до недостиг на средства за разплащане, коментира още Тодорова.


Шефът на ДКЕВР и заместникът му подадоха оставки

След разговор с министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com