ДКЕВР: На първо четене ЕРП-тата нямат нарушения, заслужаващи санкция

11949
ДКЕВР: На първо четене ЕРП-тата нямат нарушения, заслужаващи санкция
Снимка: БГНЕС

Електроразпределителните дружества не са направили формално нарушение на Наредбата за отчет на потреблението на ток, а морално. Това заяви на днешната пресконференция в ДКЕВР председателят на Комисията Светла Тодорова.

По думите ѝ изпращането на две фактури е проблем, но той представлява морално нарушение, а за такова нещо в закона не е предвидена санкция. Тодорова уточни, че всички ЕРП-тата са изпратили своите отчети относно издадените фактури и отчитането на ток в периода декември-януари и до края на седмицата експертите на ДКЕВР ще ги анализират и ще определят има ли нарушения, които заслужават санкция. На първо четене такива нарушения не виждам, уточни Тодорова.

И Реформаторите чрез Мартин Димитров поискаха вземане на лицензи

Нека си спомним, че само преди две години хората се самозапалваха заради ЕРП-тата. Това вече е рецидив, затова искаме вземане на лиценз...

ДКЕВР срещу властта

Светла Тодорова коментира и някои от нашумелите напоследък тези в сектор „Енергетика”, изказвани от властимащите.

Първата тема беше размерът на глобите за ЕРП-тата. Според председателя на ДКЕВР и сега диапазонът е отличен – между 20 хил. и 1 млн. лева, което дава достатъчно гъвкавост да се налагат справедливи санкции съобразно нарушенията. Не мисля, че долната граница трябва да се вдига, добави тя. Припомняме, че пръв председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев заговори за увеличение на долната граница – от 20 хил. лева на 200 хил. лева.

Тодорова коментира и скорошно изказване на енергийния министър Теменужка Петкова, която заяви, че има възможност да се търси понижение на цената на тока при определени обстоятелства. Председателят на ДКЕВР каза, че е изненадана от тази позиция. Дори да успеем да предоговорим цената за изкупуване на тока от американските централи, не мога да се ангажирам, че това ще доведе до поевтиняване на електричеството, защото във формирането на цената му има и други фактори, каза Тодорова.

Добрев предложи нов начин за свиване на дефицита на НЕК

Приходите от продажба на квоти на въглероден диоксид е добре да се ползват или за покриване на разходите за зелена енергия, или за подо...

За финал председателят на ДКЕВР уточни, че до 31 март се чакат предложенията на ЕРП-тата и НЕК за цената на тока за новия регулаторен период.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика