ДКЕВР: Цената на тока ще се увеличава. Дано няма изненади

27242
ДКЕВР: Цената на тока ще се увеличава. Дано няма изненади
Снимка: БГНЕС

Няма съмнение, че цените на енергетиката ще се увеличат. Надявам се да нямаме изненади. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова пред журналисти по време на Деветата годишна среща между бизнеса и държавата. По думите й към средата на годината се очаква да стане ясно как ще реагират енергийните компании на свободния и на регулирания пазар.

Тодорова не пожела да се ангажира с конкретни числа. Всичко ще зависи от подготвяните промени, повтори тя. До края на март енергийните дружества трябва да подадат заявленията си за промяна в цените, които впоследствие регулаторът ще разгледа.

Готвят намаляване на изкупните цени на ток, произведен от биомаса и дървесина?

Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага намаляване на преференциалните изкупни цени на електрическа енергия, ...

По време на презентацията си Тодорва обясни, че пълната либерализация на енергийния пазар може и да не протече безпроблемно. Ако продължава да съществува настоящият модел, при който имаме регулиран и нерегулиран пазар, тогава ДКЕВР ще бъде длъжна да обяви квоти на централите за двата пазара. Съответно ако някой дребен потребител излезе от регулирания пазар, той ще отчита негативи. Това няма да бъде само за сметка на компаниите, а за сметка на всички. В резултат - за да бъдат компенсирани загубите от регулирания пазар, производители ще вдигнат цените на свободния пазар, каза председателят на ДКЕВР.

Комисията ще реагира на ситуацията и промените. В тази връзка председателката на енергийния регулатор добави, че ако няма промени, то тогава трябва да бъде приет временен план, който да обхваща 2-3 години.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика