ДКЕВР: Битовите потребители може да не плащат по-евтин ток от 2016 г.

14306
ДКЕВР: Битовите потребители може да не плащат по-евтин ток от 2016 г.
Снимка: БГНЕС

От 1 януари 2016 г. се очаква пазарът на енергия у нас да бъде напълно либерализиран. Това означава, че и битовите потребители ще трябва да си потърсят добри търговци на ток. Ако не си намерят такива, то може и да нямат по-ниски цени на електроенергията, отколкото на регулирания пазар. Това коментирапред журналисти Евгения Харитонова, член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

На практика още от 2007 г. няма ограничение за никой да излезе на свободния пазар, но все още няма условия за това за битовите потребители, обясни в допълнения етя.

ДКЕВР: Между 57 и 67 лв. е средната сметка за ток за декември и януари

Средната сметка за електроенергия за месеците декември и януари е 57-67 лева и няма промяна от тези за 2013 г. Това каза Светла Тодоров...

Вече всички дружества на високо и средно напрежение са на свободния
пазар, а има и много ВиК дружества, които са на ниско напрежение
и са също на свободния пазар. "Познавам и един битов потребител, който е на свободния пазар, но не знам как това се е отразило на сметките му", добави Харитонова.

Има интерес от много фирми да станат търговци на енергия, но не всички имат интерес да продават на битовите потребители. Ако битовите потребители не успеят да си намерят търговци, те ще останат при доставчици от последна инстанция, чиято цена в момента е 171 лв. на мегават час електроенергия, а върху тази цена трябва да се добавят и такситеза пренос и достъп, така че тази цена не е ниска, информира БТА.

В отговор на въпрос как държавният регулатор ще определи цените за битовите потребители от 1 юли тази година, след като се очаква либерализиране на пазара, Харитонова прогнозира, че най-вероятно цените ще бъдат определени за срок от още една регулаторна година. Това ще зависи вече от новия състав на ДКЕВР. Очаква се с приемането на Закона за енергетиката да настъпят промени и в структурата, и състава на комисията.

Все още няма постъпили заявления от енергийните дружества за цени на регулирания пазар, каза Харитонова. Според нея въпреки натрупания дефицит в енергийната система, няма да има поскъпване на тока от порядъка на 20%- така, както е тиражирано в публичното пространство.

ДКЕВР: Цената на тока ще се увеличава. Дано няма изненади

Няма съмнение, че цените на енергетиката ще се увеличат. Надявам се да нямаме изненади. Това заяви председателят на Държавната комисия ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com