ДДС за покупки над 5000 лв. ще се възстановява частично

8067
ДДС за покупки над 5000 лв. ще се възстановява частично
Снимка: Thinkstock

Данъкът върху добавената стойност ще се възстановява частично за покупки над 5000 лева, ако те се използват едновременно за лични и за служебни цели. На практика става въпрос само за автомобили и недвижими имоти. Това е записано в пакета с данъчни промени, приет днес от кабинета. Това е по-нисък праг от очаквания - между 35 000 и 50 000 лева, какъвто бе договорен преди седмица със социалните партньори.

И новият вариант на законопроекта предвижда режимът на деклариране да важи и за купени преди влизането в сила на закона коли и имоти. За тях се въвежда краен срок за подаване на декларацията в НАП - до 29 февруари 2016 г.

ДДС промените за скъпите фирмени автомобили ще изкара компании в сивия сектор, смята бизнесът

Очаква се тази седмица в Министерски съвет да бъдат внесени законодателните промени, касаещи възстановяването на ДДС, след като миналия...

Методиката, по която ще се определя възстановяването на част от ДДС-то, трябва да бъде определено в нормативен акт на Министерството на финансите, което може да създаде допълнителни трудности. Тепърва ще се изяснява как да се определя делът на личното ползване.

Така промяната ще засегне много по-голям кръг от активи, отколкото беше очаквано. Ако собственикът на фирма иска да си възстанови частично или изцяло данъчния кредит, той ще трябва да обяви методика пред Националната агенция за приходите. Тази методика ще описва разпределението на използването на активите между служебните и личните цели.

Какви са другите данъчни промени, приети от правителството днес, прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com