ДДС промените за скъпите фирмени автомобили ще изкара компании в сивия сектор, смята бизнесът

10889
ДДС промените за скъпите фирмени автомобили ще изкара компании в сивия сектор, смята бизнесът

Очаква се тази седмица в Министерски съвет да бъдат внесени законодателните промени, касаещи възстановяването на ДДС, след като миналия вторник Министерството на финансите (МФ) промени радикално предложението бизнесът да трябва да декларира всички покупки над 700 лева, за които иска възстановяване на данъчен кредит.

Част от коректните фирми ще преминат в сивия сектор заради промените в режима на възстановяване на ДДС – в това са категорични представители на различни бизнес организации.

Още седмица за решаване как ще се декларират фирмените автомобили за лични цели

Прагът на данък ДДС за недвижими имоти и МПС, ползвани от юридически лица е твърде нисък, ще вървим в посока увеличаване до 50 000 лева...

Според новото предложение бизнесът ще трябва да декларира активи над определен праг, който вероятно 35 000 или 50 000 лева, ако иска да възстанови поне частично ДДС върху тях. Това ще засегне основно недвижими имоти и скъпи автомобили, за които фирмите ще трябва да изработят методика за лично и служебно ползване, информира БНР.

Очаква се окончателният вариант на промените да бъде готов до сряда.

Според Димитър Бранков от Българската стопанска камара (БСК), промяната е решение в правилната посока. По думите му обаче то не удовлетворява от гледна точна на заложения принцип.

"Всички задължени лица по ДДС – те са над 65 000 в страната, ще трябва да подават методики за разпределение на разходите, свързани със съответния актив (жилище или кола) и преките разходи, а също и как да бъдат разпределяна на тиква за лични и на такива за независимата икономическа дейност на оператора. Една такава методика и начинът, по който се отчитат разходите, означава ежедневен контрол от страна на управителя на съответното дружество", обясни Бранков.

23% скок на потреблението на хранителни стоки в Румъния след намаляването на ДДС-то

Потреблението в сектора на хранителните стоки в Румъния е нараснало с 23 процента през юли в сравнения със същия месец на миналата годи...

Той поясни, че това значи и респективно да се следят ежедневно съответните разходи и да се документира съответното ползване. Според него това ще бъде проблем както в малки фирми, така и в големи компании. Според Бранков остават още въпросителни около обхвата на мярката. "Тук нищо не се предвижда по отношение на държавните чиновници, които ползват съответни активи за лични нужди", подчерта той. 

По думите на Стоян Желев от Съюза на вносителите на автомобили, новият режим за възстановяване на ДДС ще удари най-вече малките семейни фирми, защото не може да бъде разделено ползването на автомобила за служебно ползване, или пък част от работната сила, което мъжът, жената или някой още от офиса извършва до дома си.

Мярката ще бъде репресивна за малките фирми, което ще доведе до навлизането им в сивия сектор, заяви категорично Желев и допълни. "Тази мерки няма да напълнят хазната. Веднага мога да кажа, че сивата икономика не осчетоводява нито офисите, нито автомобилите, нито разходите по тях в своите баланси,просто защото те не водят баланси", заяви Желев.

Обосновайки нуждата от промяна в закона, министърът на финансите Владислав Горанов заяви миналата седмица, че ползването за лични цели на активи, които са собственост на юридическите лица и за които е ползван данъчен кредит е неприемливо и недопустимо от гледна точка на ДДС директивата и Законът за ДДС. Тогава той поясни, че прагът на данък ДДС за недвижими имоти и МПС, ползвани от юридически лица е твърде нисък, и ще се върви в посока увеличаване до 50 000 лева.

Световната банка ни съветва да намалим ДДС върху лекарствата

ДДС върху лекарствата в България е твърде висок и трябва да се намали. Това е една от препоръките на Световната банка (СБ) в доклад с н...

При използване на автомобили и недвижими имоти съвместно за бизнес и за лични нужди, всеки ще определя процент, върху който ще може да ползва данъчен кредит – т.е. да му се възстановява ДДС, обяви преди това директорът по данъчна политика Людмила Петкова на заседанието на Тристранката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика