Цветан Василев успя да спре делото за обявяване в несъстоятелност на КТБ

50473
Цветан Василев успя да спре делото за обявяване в несъстоятелност на КТБ
Снимка: БГНЕС

Делото за обявяване на несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) беше спряно от Софийски градски съд. Причината - жалба от основния акционер в банката "Бромак" ЕООД.

По същество жалбата от "Бромак" ЕООД във ВАС е срещу акта на БНБ за отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка /КТБ/, съобщиха от съда. Съгласно чл. 11, ал. 6 от Закона за банковата несъстоятелност в тези случаи производството подлежи на спиране до приключване на административно-правния спор, посочват от съда.

Пред Actualno.com икономистът Калоян Стайков потвърди, че спирането на процедурата не означава, че се отлага изплащането на гарантираните влогове в КТБ. Както е добре известно, изплащането трябва да започне на 4 декември. Според Закона за банковата несъстоятелност при влязъл в сила акт на БНБ за откриване на производство по несъстоятелност (чл. 9), съдът постановява започване на осребряване на имуществото, включително масата по несъстоятелността, плюс разпределение на осребреното имущество (чл. 13, ал.1, т.7).

Новият шеф на ФГВБ обяви колко време клиентите на КТБ могат да си търсят парите

Пет години е срокът, в който хората ще могат да си вземат своите пари от банките, които ще изплащат гарантираните влогове в КТБ. Това ...

Още преди три дни стана ясно, че и "Бромак", и Оманският държавен фонд са внесли молби по делото за несъстоятелност на четвъртата най-голяма българска банка. Не беше ясно обаче какви точно са възраженията на акционерите срещу решението за отнемане на лиценза. 

Делото за обявяване в несъстоятелност на КТБ трябваше да започне на 24 ноември, но след постъпилата жалба на "Бромак", се прекратява още преди да е започнало. До производство по несъстоятелност на КТБ се стигна, след като на 6 ноември БНБ отне лиценза на КТБ. Отрицателният капитал на КТБ е над 3,7 млрд. лева и тя не отговаря на капиталовите изисквания, се казваше в съобщение на БНБ.

Припомняме, че в началото на сагата "КТБ" и "Бромак", и Оманският фонд бяха представлявани от базираната във Виена консултантска фирма EPIC при представянето на оферти за спасяване на КТБ. След това EPIC беше сочена за представител само на фонда. Офертата за спасение, според гуверньора Иван Искров, касаеше създаване на съвместно дружество между държавата и инвеститорите и в това дружество инвеститорите искали да влязат с обезпечение на активи на "Бромак".

По закон искането на БНБ за фалита на КТБ трябва да бъде разгледано от СГС на заседание при закрити врати с представители на прокуратурата, КТБ (квесторите) и Фонда за гарантиране в влоговете в банките. 

След отвод на съдия Калинка Илиева, делото за фалита на КТБ бе разпределено на шефа на Търговското отделение на СГС Иво Дачев.

Борисов обяви цесиите на влогове в КТБ за далавера

Ще отменим прихващанията в цесиите, съобщи премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС. Борисов бе днес в Асоциацията на банките в България...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com