Цветан Василев се разприказва за събитията, довели до срива на КТБ

24766
Цветан Василев се разприказва за събитията, довели до срива на КТБ
Снимка: БГНЕС

Корпоративна търговска банка беше разрушена, защото контролираше бизнес за над два милиарда евро и хора, които сега ме преследват, поискаха да сложат ръка върху този бизнес. А в България олигарси няма – извън политиците. С тези многозначителни думи пред сайта „Гласове” банкерът Цветан Василев показва нагледно една от многото връзки, довели до разрушаването на бизнеса му и рухването на четвъртата най-голяма банка в България.

Рухването на КТБ

Кой е виновен за КТБ - не и ГЕРБ, упорито твърди шефът на Временната комисия

Стигна се до парадоксалната ситуация Иван Искров да говори пред комисията, че има рожден ден и ще е подарък да бъде освободен от поста ...

Още през май миналата година предупредих лично Иван Искров, че срещу КТБ се готви атака, заявява Василев. И е категоричен – дупката от 4 млрд. лева беше изфабрикувана, тя беше създадена с обезценка на акциите на ключови предприятия, контролирани и/или клиенти на КТБ. Срещнах се още тогава и с лидерите на три политически партии, като истината беше, че КТБ имаше нужда от 1,5 млрд. лева и можеше да гарантира заема с активи за 2 млрд. лева. Но всички политици, с които проведох срещи, ме заплашиха в прав текст, че ако не прехвърля дялове от определени компании, ще атакуват банката, и всички избягаха от отговорността, твърди банкерът. И уточнява, че срещите са били както с политици от управляващата тогава коалиция, така и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Делян Пеевски ми поиска безвъзмездно прехвърляне на пакети от акции от куп ключови дружества, заявява в прав текст банкерът.

Обвиниха ме, че съм организирал убийството на Делян Пеевски, за да ме изхвърлят от играта, казва Василев. Как може да се отрази такова нещо на една банка – обвиняват собственика ѝ в опит за убийство, пита риторично банкерът. Имам доказателства за мачкане и притискане на клиенти, включително и заплахи. На някои им е обяснявано, че ако не си изтеглят парите от банката, ще пострадат, казва Василев. И споделя, че е сезирал ЕК и Европейския банков орган заради „неоторизирана държавна помощ към трети банки” (бел. ред. – през лятото на миналата година държавна помощ получи Първа инвестиционна банка).

Като доказателство, че всичко е организирано, Василев дава за пример Венелина Гочева. По думите му, седмица преди КТБ да бъде поставена под специален надзор, Гочева е изтеглила 150 хил. евро от КТБ. Същото бил сторил и Недялко Недялков, собственикът на ПИК. „Изтеглили са си парите и още хора, които днес се крият, че са собственици на вестниците “24 часа” и “Труд”, заявява Василев пред Явор Дачков. И продължава – служители на „Булгартабак” нарочно са всявали паника, като са „строявани” пред клонове на КТБ „с искане да си изтеглят между петдесет и сто лева”.

„През май месец миналата година аз подадох сигнал в прокуратурата срещу Делян Пеевски. Сигналът беше за изнудване. Прокуратурата го отхвърли като е разпитала, забележете, кои свидетели: основният свидетел срещу мен Бисер Лазов и основният манипулатор на всички правни разработки срещу мен и срещу банката - Александър Ангелов. Те са отказали да говорят, въпреки че на едно друго място Бисер Лазов е дал показания, че е присъствал на разговор, в който Александър Ангелов ме е изнудвал от името на Делян Пеевски”, разказва Василев. Всички са в кюпа, категоричен е той.

Василев казва и, че „тези, които ме унижиха”, му предлагали да го върнат в България с линейка, да го настанят в МВР болница и след това „да го спасят” – с условна присъда.

ГЕРБ се кани да позволи на прокуратурата да разваля всякакви сделки

Прокуратурата да има право да завежда дела за разваляне на всякакви сделки, включително и между частни лица. Това ще става, ако има з...

Сделката за „Виваком” и компании

Според Василев в сделката за „Виваком”, „Дунарит”, „Авионамс”, НУРТС и ГАРБ всъщност не е скандална, защото той не е притежавал въпросните предприятия. КТБ всъщност създала компании (SPV), които поели тези активи с цел „преструктуриране”. Те бяха клиенти, не собственост на КТБ, твърди банкерът пред Явор Дачков. Чрез тези SPV КТБ е намерила ниша за бизнес и точно този бизнес на стойност 2 млрд. евро е позволил на банката да стане това, което беше. Целият дивидент от тези активи е отивал в резултата на банката и това могат да го потвърдят както изпълнителните директори, така и основният свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, категоричен е Василев.

Групата от дружества, които се продават, имат определен обем от дългове към КТБ. Условието да има сделка, което поставих на г-н Луврие (бел. ред. – собственикът на LIC33, който обяви, че взема петте дружества), е да погаси дълговете на тези дружества към банката. Това е много важно да се знае и искам да акцентираме силно върху него. Аз ще бъда първият, който ще развали сделката, ако той не направи това”, обявява Василев.

„Ако исках да открадна тези активи, можех да го направя сто пъти досега без никой да разбере. 43% от тях бяха свободни от всякакви тежести и аз можех да ги заложа срещу някакви пари, можех да ги прехвърля без никой да разбере какво съм направил”, категоричен е Василев.

"Не знам защо никой досега не разбра, че огромният риск за “Виваком” не идва от мен, а идва по линия на руската банка ВТБ. Първо ВТБ в момента държи 33% от пакета, който не е неин. Той е платен от компания, която дължи пари на Корпоративна търговска банка. В момента г-н Луврие е мажоритарен собственик на тази компания. Второ, през май има падеж на мостов заем от 150 милиона евро и ако никой не намери начин да го рефинансира или да се споразумее с ВТБ, а ВТБ отказаха комуникация с мен, тогава “Виваком” би станала 77% руска държавна собственост", заявява Василев и пита откъде тогава идва опасността за националната сигурност. По думите му държавата е помогнала да се обезценят акции на КТБ и затова той ще съди България. Според него само от НУРТС са загубени 100 млн. евро заради обезценка, за "Виваком" сметката е 300 млн. евро, за "Петрол" - 120 млн. евро. Цената на борсата на “Петрол” беше около 3 лева и 30 стотинки преди атаката срещу КТБ. В момента е 1 лев - лев и двайсет, жалва се още Василев.

РБ: Да се провери дали сделката за "Виваком и компании" е вражески акт

Категорично в сделката  има риск за националната сигурност. Това заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев в деклар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика